Eveniment

Industriasii cer reducerea tarifelor la utilitati

14.12.2004, 00:00 13

Organizatia patronala Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 solicita autoritatilor sa reduca tarifele la utilitati in conditiile in care valutele in care acestea sunt calculate au inregistrat deprecieri in raport cu leul.


"Este inadmisibil ca tarifele utilitatilor sa se actualizeze numai in contextul aprecierii valutelor in care sunt calculate fata de leu. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania solicita Consiliului Concurentei si Ministerului Economiei si Comersului sa avizeze reducerea tarifelor la utilitati, conform evolutiei cursului valutelor in care sunt calculate", spun oficialii patronatului.


Cererea patronatului vine in contextul in care, de la inceputul anului viitor, pretul gazelor naturale urmeaza sa creasca de la 60 $ /1.000 mc la 85 $ /1.000 mc, conform angajatelor luate de autoritati fata de Fondul Monetar International. In ceea ce priveste tarifele la energie, autoritatile s-au angajat ca acestea sa creasca semestrial, ultima majorare fiind operata la 1 iulie. Anul viitor urmeaza sa fie introdusa o noua metologie de tarifare. Cat despre accizele la carburanti, acestea sunt ajustate trimestrial la cursul leu-euro.


Reprezentantii UGIR 1903 au mai cerut sprijin din partea autoritatilor si in ceea ce-i priveste pe exportatori care, potrivit estimarilor patronatului, au suferit pierderi care se ridica la aproximativ 150 de milioane de euro.


"Guvernul trebuie sa adopte urgent un model modern de interventie in economie, sa retraga parghiile fiscale si institutionale prin care blocheaza cresterea competitivitatii economiei, dar sa intervina prin masuri tarifare si monetare in sprijinul producatorilor, in primul rand al exportatorilor", sustin reprezentantii patronatului.


Estimarile patronatului referitoare la pierderile exportatorilor sunt apropiate de cele facute de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) care, la randul ei, a solicitat autoritatilor sa adopte masuri pentru sprijinirea firmelor exportatoare, afectate de aprecierea monedei nationale si de dobanzile ridicate la credite. In opinia Asociatiei, dobanzile ridicate la credite reprezinta piedici pentru procesul investitional care ar permite reducerea decalajelor de competitivitate si acoperirea diferentelor de curs. Asociatia aminteste ca facilitatile acordate exportatorilor la plata impozitului pe profit au fost eliminate, astfel incat cota de impozit a crescut de la 5% la cea standard de 25%, in ultimii doi ani. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO