Eveniment

Inflaţia a ajuns la 5%. Cât mai e până cresc dobânzile?

Inflaţia a ajuns la 5%. Cât mai e până cresc dobânzile?

Autor: Iulian Anghel

12.08.2021, 00:08 1198

Banca Naţională a României (BNR), prin vocea gu­ver­natorului Mugur Isărescu, spune că inflaţia este „temporară“. La fel şi premierul Florin Cîţu, care speră să ajungă, într-o bună zi, guvernator. Nu toţi cred asta însă. Dacă preţurile pe ansamblu au înregistrat un plus de 5%, preţul producţiei industriale (costul la poarta fa­bricii) a înregistrat, la jumătatea anului, un plus de 12%, ce­ea ce se va reflecta, aproape automat, în preţul final al pro­du­selor. Inflaţia va creşte, prin urmare. În lume, in­flaţia este aproape generală, dar asta nu mângâie pe nimeni.

Chiar de anul acesta BNR va fi obligată să majoreze dobânda-cheie, ceea ce va majora, evident, costul credi­tului comercial, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Va fi o decizie care va tempera inflaţia, dar care îi va ustura la buzunar pe mulţi, crede economistul Aurelian Dochia: „Inflaţia ar putea fi mai  mare şi pe termen lung“.

Adrian Vasilescu (BNR) afirmă doar că „dobân­da-cheie nu va mai scădea“, un alt fel de mod de a spune că din groapă nu poţi să ieşi decât dacă urci: dobânda de această dată. În faţa unei inflaţii de 5% pe termen lung, BNR nu are o altă opţiune în afară de majorarea do­bânzii-cheie, acum la 1,25%.

„Cred că se va întâmpla chiar din anul acesta“, crede Ionuţ Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO