Eveniment

Inflatia a coborat in august, dar riscurile unor noi inflamari persista

13.09.2004, 00:00 8



Rata inflatiei a scazut la 0,5% in luna august, dupa varful de 1,3% atins in iulie. Cu toata recolta agricola record, inflatia a ramas cu 0,2 puncte peste nivelul din luna august 2003.



In aceste conditii, rata anuala a inflatiei a cotinuat sa urce, revenind la 12,4% dupa punctul de inflexiune inregistrat in luna iunie, cu un minim istoric de 12%.



Dupa opt luni din acest an, rata inflatiei a atins 5,6%, fata de 7,3% in aceeasi perioada a anului trecut. Rata medie lunara a coborat la 0,7% fata de 0,9% in 2003.



Socoteala autoritatilor pentru lunile de vara a fost serios afectata de evolutia preturilor la produsele agroalimentare. Astfel, dupa saltul din iulie, acestea au ramas practic neschimbate in august.



Desi cresterea de preturi inregistrata statistic la nivelul acestui sector a fost de numai 0,2%, populatia a platit mai mult cu 3,4% pentru carnea de porc, cu 1,8% la carnea de vita si 1,3% pentru preparatele din carne. De asemenea, preturi cu 2,5% mai mari fata de iulie au fost inregistrate la zahar.



Cele mai mari scumpiri din august au fost inregistrate insa in sectorul serviciilor, unde tarifele postale s-au majorat cu 50%, iar transportul CFR cu 3,1%.



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, prestatorii de servicii au majorat tarifele in medie cu 1,4%, scumpiri semnificative fiind consemnate si in transportul urban (+2,3%) ori la tarifele de cazare in hoteluri (+1,4).



In grupa marfurilor nealimentare preturile au urcat cu 0,6%, in conditiile unor cresteri de 1,8% la combustibili si 1,1% la produsele din tutun.



Banca Nationala si guvernul continua sa insiste pe atingerea tintei de inflatie de 9% la sfarsitul lui decembrie. Chiar daca obiectivul va fi realizat, ramane deschisa intrebarea privind posibilitatile de a mentine tendinta de scadere si in 2005.



Presiuni pot aparea inclusiv pe acest final de an, in conditiile in care scaderea dobanzilor lei va antrena un nou puseu al creditului de consum.





Unde se duc cresterile de preturi din industrie?



In spatele scaderii constante a inflatiei calculate ca indice al preturilor de consum al populatiei (cu exceptia accidentului din iulie), preturile productiei industriale s-au aflat pe un trend continuu ascendent in prima jumatate a anului. De asemenea, sondajele realizate in randul managerilor arata asteptari constante de crestere a preturilor.



Astfel, indicii anuali ai preturilor productiei industriale au urcat de la un minim de 17,6% inregistrat in februarie, la un maxim de 20,4% in iunie - cel mai ridicat nivel in decurs de un an.



"Este un semnal de luat in considerare, dar nu o alarma de grad rosu", spune Cristian Popa, viceguvernator al BNR, aratand ca, in general, in tarile in proces de aderare la UE indicele preturilor productiei industriale o ia inaintea indicelui preturilor de consum al populatiei.



"Cresterea preturilor de productie pare sa fi fost partial absorbita de eficienta crescuta a retailerilor, obtinuta din economii de scara in conditiile intrarii pe piata a unor jucatori puternici si chiar ale ingustarii marjelor de profit. Desigur, acesta nu este un proces sustenabil, iar daca indicele preturilor de productie va continua sa fie de 1,5 ori mai mare decat indicele preturilor de consum, cel din urma va ajunge sa reflecte dinamica primului", comenteaza Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank Romania.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO