Eveniment

Inflatia este in grafic: 0,15% in iunie si 7,1% la jumatatea anului

Inflatia este in grafic: 0,15% in iunie si 7,1% la jumatatea anului
12.07.2006, 19:54 238

Cresterea preturilor de consum a fost de numai 0,15% in luna iunie, una dintre cele mai reduse din ultima perioada, datorita ieftinirii produselor alimentare si cresterii mai lente decat era anticipat a preturilor la bauturile alcoolice.
Cu ajutorul acestei luni, inflatia intra in grafic pentru atingerea tintei BNR de la finele anului, de 5% plus sau minus un punct procentual.
Astfel, inflatia anualizata (din ultimele 12 luni) a ajuns la 7,1% la jumatatea acestui an. In iunie, produsele alimentare s-au ieftinit pe ansamblu cu 0,5%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,8%, conform datelor de la Institutul National de Statistica. Cumulat in primele sase luni, inflatia a fost de numai 2,67%, avand un ritm mediu lunar de 0,4%.
Surpriza inflatiei din iunie o reprezinta bauturile spirtoase, cu o scumpire de numai 2%, fata de scumpirea de 30% anuntata de patronatul producatorilor de bauturi alcoolice. Astfel, taxa pe viciu impusa in luna mai la tigari si bauturi alcoolice a scumpit doar tigarile cu circa 10%-12%, in timp ce preturile bauturilor alcoolice au crescut cu numai 3% in cele doua luni evidentiate de statistica.
"Taxa pe viciu a fost deja resorbita de inflatie fara efecte prea mari in scumpirile la tigari si bauturile alcoolice", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El considera ca efectul taxei pe viciu a fost resimtit de producatori, care au preluat majorarea de acciza fara ca aceasta sa se reflecte prea mult in pretul de vanzare al produselor respective. "Impactul taxei pe viciu a fost supraestimat, dar a trecut fara probleme pentru inflatie", considera Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
De altfel, inflatia de 0,15% din iunie reprezinta o crestere mai mica decat estimarile initiale ale Prognozei. "Deocamdata, inflatia este in grafic pentru a intra in intervalul de variatie permis de tinta BNR", spune seful Prognozei.
"Exista intr-adevar posibilitatea atingerii unei inflatii de 6% la sfarsitul anului", spune Albu. Pentru acest an, BNR a fixat o tinta de inflatie de 5%, plus sau minus un punct procentual, adica un interval de 4%-6%. Inflatia de 7,1% de la jumatatea anului, fata de 8,6% la finele anului trecut, inseamna ca pastrarea ritmului de dezinflatie din prima jumatate a anului poate aduce cresterea preturilor in intervalul urmarit de BNR.
Luna aceasta este asteptata o noua crestere peste medie a inflatiei, din cauza unor noi majorari de accize si a pretului la gazele naturale. "In afara acestui soc de inflatie, va mai exista unul mai redus in septembrie sau octombrie, cauzat de reinceperea in forta a activitatii dupa terminarea verii", considera Albu.
El apreciaza ca este de asteptat ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8,75% si dupa sedinta Consiliului de Administratie din luna august, pentru ca aceasta va avea loc odata cu anuntarea inflatiei mai mari din luna iulie. "Abia din luna septembrie BNR ar putea lua in considerare o micsorare a ratei dobanzii, pentru a-si respecta angajamentele privind ratele mici de dobanda pe termen lung", a mai spus Albu.
In primele sase luni ale anului, cele mai mari cresteri de pret au avut-o produsele alimentare, gazele si tigarile. Astfel, zaharul s-a scumpit cu aproape 43%, cartofii cu 36,5%, gazele cu peste 21%, tigarile cu 15% si fructele proaspete, tot cu 15%.
Luna aceasta, din cauza unui nou val de majorari de accize, sunt asteptate noi scumpiri la produsele accizate, la gaze naturale si energie. In plus, scumpirea titeiului pe pietele internationale, unde a depasit recordul istoric de 75 de dolari pe baril, ar putea determina, la fel ca si anul trecut, cresteri de pret la combustibili pe piata interna.


Alimentele urca inflatia
Cele mai mari scumpiri de la inceputul anului (%)

Zahar???42,9%
Cartofi???36,5%
Gaze???21,2%
Tigari???15,3%
Fructe proaspete???14,8%
Sursa: INS

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO