Eveniment

Inflaţia pe anul trecut a rămas sub prognoza BNR, dar a ieşit din intervalul ţintit

Inflaţia pe anul trecut a rămas sub prognoza BNR, dar a ieşit din intervalul ţintit

Autor: Razvan Voican

14.01.2013, 00:07 650

România a încheiat anul trecut cu o rată a inflaţiei de 4,95%, în creştere faţă de 3,14% în 2011 în urma producţiei slabe din agricultură, a scumpirii energiei, a gazelor şi a petrolului, precum şi a deprecierii leului.

 
 

Cererea slabă din economie nu a putut frâna o serie de creşteri de preţuri, însă cu toate acestea ultima prognoză de inflaţie a BNR, majorată în noiembrie la 5,1%, nu a fost atinsă. La începutul anului banca centrală credea că inflaţia se va ridica în 2012 la numai 3,2%, însă a fost nevoită să-şi refacă socotelile în urma răsturnării mai multor ipoteze de lucru.

 
 

Chiar dacă prognoza de inflaţie a fost majorată cu aproape două puncte procentuale, dobânda de politică monetară a fost menţinută la 5,25% pe an, BNR preferând să-şi transmită semnalele în principal prin pârghia lichidităţii de pe piaţa monetară. Dobânda-cheie a rămas cu un sfert de punct procentual peste inflaţie, însă aceasta s-a situat în afara intervalului 2 - 4% ţintit de BNR. Ţinta de 3% a fost ratată, însă banca centrală poate face apel la o listă generoasă de clauze de exonerare, oficialii BNR menţionând constant că instrumentarul pe care îl are la dispoziţie vizează în principal aşa-numita inflaţie CORE2, care exclude dinamica preţurilor la legume-fructe (principalele vinovate de creşterea inflaţiei din toamnă), la comubustili şi tutun, precum şi pe cea a preţurilor administrate.

 
 

Inflaţia a explodat practic în a doua jumătate a anului: de la 3% în iulie a ajuns în decembrie la aproape 5%, scumpirea alimentelor reflectându-se cu o anumită întârziere în cifrele publicate de statistică. În octombrie şi noiembrie a fost o perioadă de respiro după şocul din septembrie, când rata inflaţiei a sărit la 5,3%. În aceste condiţii, piaţa se aştepta ca inflaţia la final de an să se situeze la 4,6%, însă scumpirile înregistrate la alimente în decembrie au întrecut estimările analiştilor în pofida menţinerii deficitului de cerere.

 
 

2012 s-a încheiat aşadar cu o inflaţie în creştere, dar cu o dinamică a economiei foarte aproape de zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO