Eveniment

ING: Cererea de spatii de birouri si de retail ar putea scadea

19.02.2008, 20:43 10

Numarul de tranzactii imobiliare cu spatii de birouri, de retail si industriale in Romania ar putea sa scada in 2008, pe fondul reducerii cererii, cauzata de criza financiara internationala, pe piata locala urmand sa intre in special investitori institutionali si mai putin fonduri mici, speculative.
"Pentru fondurile mici, speculative este momentul sa vanda proprietatile detinute in Romania pentru a obtine profit. Acestea nu mai pot fi sprijinite de banci pentru a face noi achizitii, deoarece au deja datorii, iar bancile sunt mult mai precaute. In schimb, pe piata vor aparea investitorii institutionali, cum ar fi DEGI sau IXIS, care au suficiente fonduri pentru investitii", a declarat Gijs Klomp, managing director pentru Romania al companiei ING Real Estate Investment Management (ING REIM), din grupul olandez ING.
In opinia sa, in acest an pe piata achizitiilor de pe segmentele de retail, de birouri si industrial va avea loc o echilibrare a ofertei si cererii de produse, in conditiile in care anul trecut cererea a fost foarte mare si oferta redusa.
"Vor fi probabil si in acest an multe tranzactii, dar nu la nivelul de anul trecut, cand au fost achizitionate proiecte care in alte conditii nu
le-ai fi cumparat. Va fi o piata sanatoasa, caracterizata de o echilibrare a cererii si a ofertei. Cererea scade pentru ca este greu sa gasesti finantare in conditii care sa-ti asigure un profit bun", a precizat Klomp.
In ceea ce priveste preturile proprietatilor, reprezentantul ING a afirmat ca acestea au ajuns la niveluri foarte ridicate.
"Nu mai este loc de crestere a preturilor, poate chiar pe anumite zone se vor inregistra scaderi", a adaugat reprezentantul ING REIM.
Compania intentioneaza sa investeasca in urmatorii ani 200-300 mil. euro in proiecte imobiliare din Romania, dupa ce a atras de la investitori 1 mld. euro pentru un nou fond.
"Depinde de piata suma investita. Ne vom mentine strategia noastra de a achizitiona cladiri de birouri, parcuri de retail, centre comerciale si parcuri industriale. Majoritatea proiectelor la care ne uitam au fiecare valori in jurul a 100 de milioane de euro", a punctat Klomp.
Compania a facut anul trecut prima achizitie pe piata romaneasca, prin preluarea centrului comercial Felicia din Iasi, tranzactie in valoare de 40 de milioane de euro.
ING REIM, apartinand diviziei de investitii imobiliare a grupului olandez ING, este una dintre cele mai puternice companii imobiliare din lume, cu un portofoliu de 75 de miliarde de euro si birouri in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia. Compania a deschis un birou in Bucuresti la sfarsitul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO