Eveniment

ING: Inflatia va ajunge la 5,7% la sfarsitul anului. BNR este prea optimista

20.08.2009, 19:29 29

ING Bank si-a revizuit estimarile privind rata inflatiei de la sfarsitul acestui an, noua prognoza indicand o crestere a preturilor de consum cu 5,7%, fata de 6,3% in cazul previziunilor anterioare. Analistii ING se bazeaza in argumentarea lor pe o contractie economica mai severa, de 7,9%, si pe un curs leu/euro mai stabil decat se anticipa initial.

„Un an agricol slab ar trebui sa conduca la majorarea preturilor la alimente pana in luna iulie a anului viitor, iar reducerile efectuate la unele preturi reglementate se vor inversa probabil integral in 2010. In plus, relansarea economiei mondiale se va traduce si prin cresterea preturilor marfurilor. (...) Banca centrala ar putea fi prea optimista cu estimarile privind inflatia atat pe 2009, cat si pe 2010", mai avertizeaza ING.

Nivelul indicat de analistii ING este insa sensibil mai mare decat prognoza oficialilor BNR, care vad la sfarsitul acestui an o crestere cu 4,3% a preturilor de consum. Banca centrala si-a redus la inceputul lunii estimarea privind inflatia cu 0,2 puncte procentuale.

Pentru 2010, ING Bank prognozeaza o inflatie de 5,5%, in conditiile in care estimarea oficiala a BNR indica un nivel de 2,6%. Tinta de inflatie a BNR este de 3,5% atat in 2009, cat si in 2010, mentinerea stabilitatii preturilor fiind unul din criteriile importante care trebuie indeplinite in vederea aderarii la zona euro.

Ultimele estimari disponibile pe site-ul FMI indica o inflatie de 6,5% la sfarsitul lui 2009 si o crestere a preturilor cu 5,5% pe parcursul anului viiitor. In acordul de finantare incheiat cu FMI variatia inflatie este limitata la ±1% fata de prognoza oficiala.

Estimarea efectuata in primavara de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) indica o inflatie de 5,8% in 2009, urmand ca pana la finalul anului viitor cresterea preturilor sa incetineasca pana la 3,5%.

In luna iulie, rata anualizata a inflatiei a fost de 5,06%, in scadere de la 6,7% la inceputul lui 2009 si 9% in perioada similara a anului trecut. Procesul de dezinflatie a accelerat in primul semestru pe fondul reducerii cheltuielilor consumatorilor si a contractiei accentuate a economiei.

In acelasi timp, ING Bank anticipeaza un curs valutar mediu de 4,27 lei pentru euro in 2009, ceea ce inseamna o rata de schimb de 4,5 lei pentru un euro la sfarsitul anului in curs. Pentru anul viitor, analistii bancii vad un curs mediu de 4,44 lei pentru un euro, cu deprecierea monedei nationale pana la 4,6 lei pentru un euro in primul trimestru, urmata de o apreciere constanta in celelalte noua luni.

In ceea ce priveste dinamica economiei, analistii ING se asteapta pentru 2009 la o contractie a PIB de 7,9%, urmata in 2010 de o diminuare de 0,6%. Pentru ultimele doua trimestre din acest an sunt anticipate scaderi de 10%, respectiv 6,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO