Eveniment

INS colecteaza date pentru indexul imobiliar

01.12.2008, 19:03 58

Institutul National de Statistica (INS) a inceput colectarea datelor de la notarii publici pentru realizarea primului index imobiliar oficial, dupa ce a semnat cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) protocolul de colaborare privind acest index, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Etapele urmarite de INS pentru realizarea primului index imobiliar includ stabilirea unei metodologii de calcul, gasirea surselor de date si elaborarea unui chestionar. INS si-a anuntat intentia de a publica in luna aceasta primul raport privind evolutia preturilor pe piata imobiliara.
Indicele efectiv nu va putea fi insa calculat in acest an, ci cel mai probabil in toamna anului viitor, deoarece este necesara existenta unei baze de raportare.
Conducerea executiva a BNR si reprezentanti ai Uniunii Notarilor au discutat in primavara cadrul de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare.
Metodologia pentru calcularea unui indice al preturilor locuintelor este in faza incipienta si la nivel european si nu exista o metodologie armonizata, iar fiecare stat din Uniunea Europeana raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Centrala Europeana, care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona euro.
In prezent, in Romania nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor, astfel ca ZF a construit un index imobiliar pe baza datelor din publicatia Anuntul Telefonic, care descrie pretul afisat la vanzare al apartamentelor de trei camere din Bu-curesti.
In contextul crizei financiare internationale, toate tarile s-au confruntat in ultima perioada cu o reasezare a preturilor pe piata imobiliara, dupa mai multi ani de cresteri accentuate. Piata imobiliara locala este afectata la randul sau de problemele financiare internationale, astfel ca dupa cresteri sustinute de 30-50% in ultimii ani, anul acesta au fost inregistrate primele scaderi.
Potrivit indexului imobiliar al ZF, apartamentele de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 15% de la inceputul anului pana in octombrie, pretul mediu pe metru patrat la locuintele construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.686 de euro.
Daca in luna ianuarie a acestui an pretul cerut de vanzator pentru un apartament de trei camere de 70 de metri patrati era in medie 140.000 de euro, in luna noiembrie pretul a ajuns la 118.000 de euro, adica cu peste 20.000 de euro mai putin.
Segmentul imobiliar este o componenta importanta a fiecarei economii, inclusiv prin prisma impactului pe care il poate avea la nivelul stabilitatii financiare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO