Eveniment

Institutul de Statistica nu stie cati romani muncesc in strainatate

20.10.2005, 21:00 136

Romanii plecati la munca in strainatate nu sunt cuprinsi in nici o raportare a Institutului National de Statistica (INS), a declarat Vergil Voineagu, presedintele institutiei.

"Exista date referitoare la romanii plecati la munca organizat si in mod legal si acestea sunt disponibile la Ministerul Muncii. Restul, adica cei plecati sa lucreze pe cont propriu, nu sunt cuprinsi in nici o statistica, pentru ca nu avem posibilitatea sa estimam numarul lor", a mai spus Voineagu.

Presedintele INS a precizat ca numai Banca Nationala poate oferi statistici certe referitoare la acest subiect, insa doar "sub forma monetara".

Cea mai apropiata estimare a banilor trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate este publicata de BNR, in balanta de plati, la rubrica "alte transferuri" din.

Astfel, doar anul trecut, romanii care lucreaza peste granita au trimis in tara aproape 2,5 miliarde de euro.

In plus, printre anchetele efectuate de Institutul de Statistica se numara cea asupra bugetelor de familie, care reflecta, spune presedintele institutiei, consumul suplimentar al familiilor celor plecati in strainatate, pe baza sumelor trimise de acestia.

Pana acum, cifrele neoficiale estimau numarul celor plecati sa lucreze peste granita la doua milioane de romani. "Exista in general tendinta puternica de a exagera aceasta cifra", a explicat seful Statisticii, care a mai spus ca INS nu are posibilitatea fizica de a face raportari statistice periodice referitoare la numarul de romani aflati la munca in strainatate.

Vergil Voineagu a fost numit presedinte al Institutului National de Statistica la sfarsitul lunii iulie a anului in curs prin decizia premierului Tariceanu, inlocuind-o pe vechea titulara a postului, Clementina Ivan Ungureanu, in prezent director general.

Prin efectul legii, Voineagu are rang de secretar de stat si raspunde in fata sefului Guvernului. Totusi, presedintele INS afirma ca institutia pe care o conduce este independenta de zona politica si ca va parasi conducerea INS daca va resimti cea mai mica presiune din partea superiorilor sai politici.

Conform declaratiilor presedintelui Voineagu, principala problema a Institutului de Statistica o reprezinta insuficienta personalului. Desi INS are o schema de personal de peste 2.000 de posturi, toate fiind actualmente ocupate, impartirea statisticienilor pe departamente, domenii si servicii lasa insuficienti specialisti pentru derularea cercetarilor statistice.

Spre exemplu, Voineagu a afirmat ca Romania are in prezent 8 statisticieni la 100.000 de locuitori, fata de o valoare de pana la 20 de statisticieni in statele Uniunii Europene.

O alta problema a INS consta in finantarea redusa oferita prin proiectul de buget pentru anul 2006. "Proiectul cheltuielilor INS pe anul urmator este cu circa 20 de milioane de lei noi (5,6 milioane de euro - n. red.), mai mic decat necesitatile", a mai spus Vergil Voineagu. Bugetul INS este pentru 2006 de 63 de milioane de lei noi (16 mil. euro).

In prezent, presedintele INS spune ca statistica romaneasca este pe deplin aliniata la standardele practicate in Uniunea Europeana si in lume, si ca INS produce date perfect comparabile cu serviciile statistice din tarile membre ale UE.

Mai mult, in cele trei luni de mandat de pana acum, Voineagu sustine ca a aliniat organigrama INS la modelul oficiului de statistica al uniunii Europene, Eurostat. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO