Eveniment

Intr-o luna, situatie clara pentru Tractorul: ori la italieni, ori la stat

16.08.2004, 00:00 39



La aproape un an de la semnarea contractului de privatizare al societatii Tractorul Brasov, transferul de proprietate nu s-a produs inca, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) acordand un ultim ragaz, pana la 15 septembrie, producatorului italian de tractoare Landini pentru finalizarea tranzactiei.



AVAS a anuntat firma Landini ca si-a indeplinit toate obligatiile asumate in contractul de privatizare: acordarea transei a doua a subventiei de 45% pentru producatorii de tractoare, transferul actiunilor detinute la Tractorul de catre SIF Transilvania, in compensatie cu actiunile detinute de AVAS la Rulmentul Brasov si readucerea fabricii de scule in patrimoniul societatii brasovene.



"In consecinta, din punctul de vedere al AVAS nu mai exista nici un motiv pentru intarzierea transferului de proprietate asupra societatii", sustine Mircea Ursache, presedintele AVAS.



Raspunsul presedintelui grupului Landini, Valerio Morra, a venit imediat. "Examinam in continuare daca raman valabile conditiile negocierilor pentru achizitionarea societatii Tractorul. Credem ca pana la data de 15 septembrie vom putea sa ajungem la un acord privind o decizie definitiva. In caz afirmativ, suntem gata sa va intalnim imediat dupa 15 septembrie la Bucuresti", a spus Morra.



AVAS a amenintat ca, daca nu va primi un raspuns din partea firmei italiene dupa 15 septembrie, va relua procesul de privatizare al societatii Tractorul, riscand, astfel, sa reprimeasca in ograda statului una dintre cele pietrele de moara care au atarnat atati ani de gatul economiei romanesti.



Dupa privatizare, reprezentantii firmei italiene si-au exprimat nemultimirea fata de incetineala cu care autoritatile romane si-au indeplinit unele clauze contractuale. In plus, oficialii Landini nu au fost de acord cu decizia autoritatilor potrivit careia, subventiile de 16 milioane de euro acordate de statul roman pentru sprijinirea cu 45% a achizitiei de tractoare, destinate initial numai pentru sprijinirea startului firmei italiene la Tractorul au fost impartite si catre alti producatori de tractoare si utilaje agricole.



Totusi, Mauro Frola, reprezentantul Landini in Romania, a afirmat, in nenumarate randuri, ca nu exista nici un dubiu in privinta achizitiei de catre Landini a uzinei Tractorul. "Cu mare liniste afirm ca Landini nu se retrage si nu a avut niciodata aceasta intentie. Avem o mare responsabilitate pentru cele 3.300 de familii ale celor care lucreaza la Tractorul si nu vrem ca oamenii sa fie derutati sau sa isi faca griji", a spus, Frola. El afirma ca negocierea nu a fost simpla si ca Landini are interesul de a privatiza intreaga paltforma si nu a renuntat la nimic, insa doreste o privatizare corecta. "S-au mai facut privatizari rapide si au esuat. Nu trebuie sa ne grabim. Mai bine sa treaca doua-trei luni in plus pentru ca transferul de proprietate sa fie clar si corect", a explicat Frola.



Cu toate acestea, autoritatile romane au trecut la actiuni mai dure impotriva reprezentantilor Landini. Astfel, Frola ar urma sa fie cercetat de politisti la cererea presedintelui AVAS pentru ca este suspectat ca a beneficiat, prin firma Landini&Laverda SRL, de subventii din partea statului roman, importand si comercializand apoi tractoare la suprapret in tara.



"Am dispus o cercetare administrativa si am facut si o sesizare penala la Inspectoratul General de Politie impotriva lui Mauro Frola, in privinta modului in care acesta a facut, in primele sase luni ale anului, importuri de tractoare pe care le-a vandut apoi, prin intreprinderea Tractorul, la suprapret <subventionat>", explica Ursache.



Tractorul a incheiat anul trecut cu o pierdere de 27 milioane de dolari si a inregistrat venituri totale in valoare de 35 milioane de dolari. Italienii au declarat ca mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri a Tractorul cu peste 100% in acest an, pana la 70 milioane de euro. Landini este una dintre diviziile grupului industrial Argo, detinut de familia Morra, si are subsidiare in Franta, Germania, Africa de Sud, Canada si SUA. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO