Eveniment

Putin a atacat Ucraina. Întrebarea pe care nu vrea să o pună nimeni: Cât mai rezistă Kievul? Declaraţie şoc a Cancelarului german Olaf Scholz: Conflictul din Ucraina trebuie oprit înainte să se extindă la alte state europene. Este cea mai mare criză din ultimii 70 de ani. LIVE TEXT

Putin a atacat Ucraina. Întrebarea pe care nu vrea să o...

Autor: Ştefan Stan

24.02.2022, 15:47 2368

UPDATE: 19:30. Declaraţie şoc a cancelarului german Olaf Scholz: Conflictul din Ucraina trebuie oprit înainte să se extindă la alte state europene. Este cea mai mare criză din ultimii 70 de ani. 

UPDATE 19:00. România este pregătită pentru preluarea fluxurilor de refugiaţi şi monitorizează situaţia cetăţenilor români din Ucraina, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, după reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei. 

În contextul conflictului din Ucraina, premierul a spus că România beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din istorie, iar securitatea si siguranţa cetăţenilor nu sunt afectate

Premieurl a spus că în Guvernul s-a asigurat că există suficiente stocuri de gaze.

Ciucă a condamnat agresiunea Rusiei. „Avem de a face cu o agresiune neprovocată, împtriva unui stat suveran şi independent, membru al Naţiunilor Unite. România condamnă ferm agresiunea împotriva Ucrainei. Suntem în permanent dialog cu partenerii noştri din NATO şi UE. Susţinem oprirea imediată a agresiunii Federaţiei Ruse”, a spus Ciucă.

Prim-ministrul a anunţat înfiinţarea unui task force care să monitorizeze situaţia de securitate şi să asigure funcţionarea tuturor structurilor publice.


UPDATE 17:49. Primarul Kievului anunţă interzicerea circulaţiei pe timp de noapte începând cu ora locală 22.00 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat un interzicerea circulaţiei în capitala ucraineană de la ora 22:00 la 7:00, ora locală, potrivit unui anunţ distribuit pe pagina sa oficială de Facebook. 

"Transportul public nu va funcţiona în perioada interdicţiei. În acelaşi timp, staţiile de metrou vor fi disponibile ca adăposturi 24/7", a scris Klitschko.

"Îi rugăm pe toţi locuitorii Kievului să se întoarcă acasă la timp. Dacă trebuie să vă deplasaţi în oraş în timpul stingerii, în special în calitate de angajaţi ai companiilor de infrastructură critică, trebuie să aveţi documente de identitate", a adăugat el.


UPDATE 17:48. Şapte morţi şi 17 persoane rânite în urma unui atac cu rachete ruseşti în apropiere de Kiev

Autorităţile ucrainene spun că şapte persoane au fost ucise şi 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev, scrie CNN.

Primarul oraşului Brovary, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. În Brovary se află o bază a forţelor speciale ucrainene.

Acesta a fost unul dintre mai multe atacuri ruseşti efectuate joi în apropierea Kievului.


UPDATE 17:24. Forţele ruse încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl. Rapoarte: un depozit securizat pentru materiale radioactive ar fi fost distrus în confruntări 

Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, anunţă pe Twitter că forţele ruse încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl.

„Forţele de ocupaţie ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl_NPP. Apărătorii noştri îşi dau viaţa pentru ca tragedia din 1986 să nu se mai repete”, scrie Zelenski, care precizează că l-a anunţat pe premierul suedez de acest lucru.

„Aceasta este o declaraţie de război împotriva întregii Europe”, încheie preşedintele ucrainean.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major, produs la 26 aprilie 1986 când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

Potrivit unor rapoarte, un depozit securizat pentru materiale radioactive ar fi fost distrus în confruntări. 


UPDATE 15:36. Rusia confirmă pierderea unui avion militar şi a unui elicopter de atac în Ucraina

Armata rusă a confirmat, joi, prăbuşirea unui avion de vânătoare şi a unui elicopter de atac în confruntările cu armata ucraineană, informează agenţia RIA Novosti.

Este vorba despre prăbuşirea unui avion de vânătoare Suhoi Su-25, care, conform armatei ruse, s-ar fi prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, şi de un elicopter de atac, doborât de armata ucraineană.

De asemenea, patru drone militare ruse au fost doborâte de armata ucraineană, a admis Ministerul Apărării de la Moscova.


UPDATE 15:20. Occidentul trebuie să intervină urgent pentru a stopa invazia Rusiei, care atacă normalitatea lumii moderne, a cerut joi după-amiază Preşedinţia Ucrainei.

"În Europa a început un război la scală amplă din toate punctele de vedere. Rusia nu atacă doar Ucraina, ci atacă regulile vieţii normale în lumea modernă", afirmă Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Ce va mai rămâne din securitatea continentului european? Zero", a avertizat oficialul ucrainean, citat de CNN.

Mykhailo Podolyak susţine că armata ucraineană continuă "să respingă atacurile" şi că "inamicul suferă pierderi semnificative". "Însă Ucraina are nevoie de mai multă susţinere din partea lumii; este vorba despre susţinere tehnico-militară şi financiară, de sancţiuni dure împotriva Rusiei. Occidentul trebuie să acţioneze astăzi", a declarat el.

Armata rusă a invadat joi Ucraina şi se îndreaptă spre Kiev, unde probabil va întâmpina o rezistenţă puternică. Autorităţile ucrainene au raportat până acum cel puţin 50 de morţi, dar numărul victimelor ar putea fi de ordinul sutelor.


UPDATE 14:50. Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, probabil fiind doborât de armata rusă, anunţă autorităţile ucrainene, precizând că la bord erau 14 persoane.

Potrivit Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, avionul militar s-a prăbuşit în apropierea satului Trypillia, la circa 50 de kilometri sud de capitala Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au confirmat moartea a cel puţin cinci persoane în acest incident.

Nu se cunoaşte cauza prăbuşirii, dar probabil avionul ucrainean a fost doborât de armata rusă.


UPDATE 14:30. Trupele ruse au atacat deja un aeroport militar din orăşelul Gostomel, situat la periferia nordică a oarşului Kiev, informează surse citate de cotidianul Le Monde.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că invazia în Ucraina va continua "cât va fi necesar", pentru "demilitarizarea" ţării.

În sudul Ucrainei, în satul Lipeţke, situat în apropiere de Odesa, au fost ucişi 18 civili, în raiduri aeriene ruse.

Autorităţile ucrainene au anunţat un bilanţ de cel puţin 50 de morţi, dar numărul victimelor probabil este mult mai mare.


UPDATE 14:18 Ce scrie presa internaţională despre război: Armata rusă se apropie de Kiev. Au loc atacuri cu rachete

Trupele ruse au atacat deja un aeroport militar din orăşelul Gostomel, situat la periferia nordică a oarşului Kiev, informează surse citate de cotidianul Le Monde.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că invazia în Ucraina va continua "cât va fi necesar", pentru "demilitarizarea" ţării.

În sudul Ucrainei, în satul Lipeţke, situat în apropiere de Odesa, au fost ucişi 18 civili, în raiduri aeriene ruse.

Autorităţile ucrainene au anunţat un bilanţ de cel puţin 50 de morţi, dar numărul victimelor probabil este mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO