Eveniment

Intreprinzatorii romani sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul afacerilor

01.07.2005, 19:40 19

Majoritatea investitorilor romani sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia afacerilor lor dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar nu apreciaza pozitiv noile masuri fiscale, reiese dintr-un sondaj efectuat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Sondajul a fost realizat in perioada mai-iunie 2005, in cadrul unui program Phare, si a avut ca scop analiza situatiei si nevoilor IMM din Romania.

Datele sondajului arata, printre altele ca, 58,2% dintre firmele intervievate apreciaza ca satisfacatoare evolutia activitatilor lor dupa momentul ianuarie 2005, in timp ce 26,8% sunt de parere ca vor avea o evolutie pozitiva.

Pe de alta parte insa, firmele care activeaza in domeniul hotelier si al restaurantelor vad situatia diferit, apreciind ca evolutia afacerilor lor nu va fi pozitiva.

"Este practic o situatie paradoxala, pentru ca realitatea o stim cu totii, iar intreprinzatorii sunt optimisti. Cred ca acestia nu sunt suficienti informati si de aceea nu constientizeaza amenintarile care ii asteapta si implicatiile pe care le va avea acest proces", a declarat presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Mai mult, sondajul ANIMMC releva faptul ca o treime dintre firmele mici si mijlocii nu aveau in plan nici un fel de investitie, la momentul intervievarii. Dintre cele care aveau planuri investitionale insa, in cea mai mare parte erau preocupate sa achizitioneze tehnologii si, in mai mica masura, sa investeasca in protectia mediului.

Fondurile proprii raman principala sursa de finantare a investitiilor IMM, dar se observa o crestere a numarului imprumuturilor bancare. De asemenea, asistenta financiara nerambursabila, atat alocatii bugetare, cat si granturi de la UE, sunt utilizate ca surse de finantare de catre firmele mici si mijlocii. Din sondaj reiese ca in nici un sector de activitate nu se observa utilizarea finantarilor de pe piata de capital.

De asemenea, se remarca si capacitatea redusa a IMM de a introduce produse noi pe piata, doar o treime dintre firme reusind sa aduca produse noi. IMM active in sectorul industriei inregistreaza cel mai ridicat procent la acest capitol in anul 2004, respectiv 37,3%. In plus, doar 12% dintre respondenti au declarat ca au introdus sistemul de management al calitatii.

In ceea ce priveste evolutia mediului de afaceri, cea mai mare parte a firmelor considera ca situatia a ramas aceeasi fata de anul trecut, in timp ce circa 20% dintre acestia cred ca evolutia este negativa.

Doar 17% dintre firme au fost de parere ca procedurile care au vizat modificarea sistemului fiscal au fost corespunzatoare, iar majoritatea respondentilor au apreciat ca sunt prea multe institutii unde trebuie depuse documentele, iar acestea sunt prea multe si prea complicate.

Ministerul Finantelor - 45,9% si ANIMMC - 43,3% sunt institutiile care din punctul de vedere al respondentilor sunt cele responsabile pentru sustinerea si implementarea politicilor de dezvoltare a micilor afaceri din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO