Eveniment

Inundatiile se muta din vest in est

11.05.2005, 20:23 17

Dupa ce au facut ravagii in vestul tarii, inundatiile si alunecarile de teren care se produc in urma precipitatiilor abundente incep sa faca probleme localnicilor din cealalta parte a tarii.

Astfel, cateva zeci de gospodarii dintr-un cartier marginas al municipiului Galati au fost inundate ieri dupa iesirea din matca a raului Siret, pompierii amplasand in zona un cort militar, unde oamenii sa se adaposteasca in caz de nevoie. Totodata, au fost inundate si fantanile, astfel ca in zona nu mai exista nici o sursa de apa potabila, reprezentantii DSP Galati declansand un control pentru a preveni aparitia unor epidemii.

De asemenea, au fost afectate de ape si mai multe gospodarii din comuna Sendreni, situata la cativa kilometri de Galati. Primarul localitatii, Paul Cristea, a declarat pentru Mediafax ca in cursul noptii de marti spre miercuri autoritatile locale impreuna cu localnicii vor supraveghea digurile de protectie din comuna, pentru a interveni rapid in cazul producerii unor viituri. Ca urmare a cresterii debitelor raurilor Prut si Siret, afluenti ai Dunarii, au crescut si cotele apelor fluviului, cu 15 centimetri la Galati, iar la Braila cu zece centimetri. Potrivit lui Florin Uzumtoma, director al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, hidrologii prognozeaza pentru urmatoarele zile cresteri semnificative ale debitelor fluviului.

In zona de nord a judetului Buzau zeci de gospodarii sunt amenintate de alunecari de teren, iar aproape 200 de familii sunt izolate dupa distrugerea unor drumuri. Conform autoritatilor, zeci de case din Valea Nehoiului si Chirlesti ar putea sa se prabuseasca din cauza pamantului care se surpa, cel putin 12 zone din Nehoiu fiind amenintate de alunecari de teren masive.

In Valea Nehoiului, 22 de gospodarii sunt expuse pericolului, iar Drumul Judetean 103 P care face legatura intre Nehoiu si Chiojdu este impracticabil.

Cu acelasi fenomen se confrunta si autoritatile din Dambovita, zeci de familii ramanand partial izolate. Tot din cauza alunecarilor de teren, a fost afectata si conducta de apa potabila de pe malul drept al raului Bizdidel si a fost avariat unul dintre pilonii de sustinere ai podului care face legatura intre satele Glodeni si Gusoiu.

Si in judetul Suceava, 19 gospodarii din patru localitati au fost inundate, in timp ce alte noua gospodarii din comuna Ciprian Porumbescu au fost afectate de alunecarile de teren.

Ultimele statistici ale Ministerului Agriculturii arata ca inundatiile au afectat o suprafata de peste 162.000 de hectare de teren in 26 de judete. Cele mai mari suprafete sunt in Timis (9.158 de hectare), Arad (2.604 hectare), Calarasi (2.412 hectare) si Braila (1.282 de hectare). Printre culturile cu pierderi se numara suprafete de grau si secara, floarea-soarelui, orz, orzoaica, ovaz si porumb.



7,5 mil. euro pentru Timis si Caras-Severin

Ministerul Mediului a anuntat ca fondurile alocate pentru finantarea lucrarilor de reabilitare a obiectivelor de aparare din judetele Timis si Caras-Severin se ridica la aproximativ 7,5 milioane de euro. Sumele au fost acordate in baza unor rapoarte efectuate de consiliile judetene si prefecturile celor doua judete din Banat, deoarece ministerul nu a realizat inca o evaluare financiara a pagubelor produse de inundatii. "Aceste evaluari se fac la 30 de zile de la producerea fenomenului vizat", explica oficialii ministerului. Astfel, Ministerul Mediului a alocat pana acum, din bugetul propriu, 122 mld. lei pentru Caras-Severin (circa 3,3 mil. euro) si 156 mld. lei (4,2 mil. euro) pentru Timis. In prezent, Ministerul Mediului poarta discutii cu organisme financiare internationale pentru obtinerea unui imprumut destinat refacerii obiectivelor de aparare din toate judetele afectate de inundatii. Potrivit bilantului prezentat de prefectul judetului Timis, Ovidiu Draganescu, peste 3.300 de persoane au ramas fara locuinte, alte 3.200 de anexe gospodaresti au fost distruse si peste 92.000 de hectare de teren arabil si pasuni sunt grav avariate. "Reconstructia primelor 1.000 de case din judetul Timis va incepe in 20 iunie", a anuntat ieri Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. El a mai spus ca lucrarile vor fi finalizate in octombrie. "Am facut un plan de actiune si pana in 18 mai trebuie sa finalizam faza de proiectare a locuintelor", a spus Borbely. El a precizat ca, la cele 20 mil. euro alocate printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, se adauga 4 mil. euro din bugetul Ministerului Transportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO