Eveniment

Investitie de 20 mil. euro pentru 1.800 de locuri de parcare in Bucuresti

Investitie de 20 mil. euro pentru 1.800 de locuri de parcare in Bucuresti

Cele trei parcari (in zona Unirii, Vitan si Muncii) vor decongestiona o parte din centrul si estul Capitalei

03.11.2006, 19:02 49

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat documentatia pentru construirea a trei parcari cu o capacitate totala de peste 1.800 de autoturisme, prin parteneriate public-private, investitia implicata fiind de aproape 20 milioane de euro.
Cea mai mare dintre cele trei parcari va fi situata in apropierea bulevardului Unirii, la intersectia strazilor Sfanta Vineri si Mircea Voda. Aceasta va asigura circa 1.000 de noi locuri de parcare si necesita o investitie de cel putin 8 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Primariei, care evalueaza terenul de 3.000 de metri patrati, pe care il pun la dispozitia viitorilor investitori, la circa un million de euro, ceea ce reprezinta un pret de 312 euro/metru patrat.
In aceasta zona, potrivit analistilor de pe piata imobiliara, pretul minim al terenurilor este de 500 euro/metru patrat.
"Aceasta parcare va deservi angajatii din noul sediu al Curtii de Apel, care va fi inaugurat peste doua saptamani, angajatii bancilor din apropiere dar si locuitorii din aceasta zona", a declarat Stefan Dumitrascu, arhitectul sef al Sectorului 3.
Viitoarea parcare este amplasata intr-o zona foarte aglomerata a orasului, dar si in imediata apropiere a parcarii magazinului Unirea.
"Nu ne ingrijoreaza apropierea de aceasta locatie. Si parcarea de la Unirea a inceput cu o rata de ocupare de 2%, a ajuns in acest an la 35% si estimam pentru anul viitor un coeficient de ocupare de 60%", a precizat Dumitrascu.
Parcarea va avea 11 etaje si o inaltime de trei metri pe nivel.
Cea de-a doua parcare aprobata de reprezentantii Primariei Sectorului 3 se afla la intersectia dintre calea Vitan, soseaua Mihai Bravu si strada Racari si va asigura 400 de locuri de parcare de resedinta, structurate pe patru etaje.
Pe un teren de 2.800 de metri patrati situat in zona intersectiei dintre Bulevardul Decebal si Calea Calarasi, va fi construita cea de-a treia parcare, care are caracteristici asemanatoare celei din zona Vitan, investitia necesara fiind estimata la 4,8 milioane de euro, pentru fiecare dintre ele.
"Estimez ca in primavara anului viitor vor incepe lucrarile de constructie la cele trei parcaje, cu o capacitate totala de circa 1.800 de noi locuri, care vor ajuta la decongestionarea traficului din aceste zone, datorita faptului ca masinile nu vor mai fi lasate pe marginea drumului", spune reprezentantul Primariei.
Dupa aprobarea caietului de sarcini, urmatorii pasi pana la inceperea propriu-zisa a constructiei sunt publicarea hotararilor in Monitorul Oficial, vanzarea documentatiei necesare participarii la licitatie si depunerea ofertelor de catre firmele de constructii candidate, urmata de desemnarea castigatorului.
"Majoritatea firmelor de constructii de profil de pe piata s-au aratat interesate de aceste proiecte", a mai declarat Dumitrascu.
Prin aceste parteneriate, Primaria pune la dispozitia investitorilor suprafetele de teren necesare dezvoltarii acestor parcari, urmand ca firma care va castiga licitatia sa asigure finantarea, constructia si administrarea timp de 25 de ani a locurilor de parcare realizate, proportional aportului la asociere, perioada la sfarsitul careia parcarea intra in proprietatea Primariei.
Pe lista Primariei Bucuresti se afla mai multe amplasamente pentru parcari subterane si supraterane care vor fi construite sub acelasi parteneriat public-privat, printre cele mai importante locatii in care ar urma sa fie dezvoltate aceste proiecte fiind Sala Palatului, Piata Alba Iulia, Piata Obor sau Piata Sudului, care implica investitii totale de sute de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO