Eveniment

Investitii de 1 mld. lei la CFR SA in 2009

28.04.2009, 18:35 23

Compania CFR SA va face anul acesta investitii totale de 1,09 mld. lei (circa 256 mil. euro) in infrastructura, cea mai mare parte a fondurilor - 730 mil. lei (171 mil. euro), reprezentand finantari ISPA, a anuntat ieri Constantin Axinia, subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor. El a adaugat ca 170 mil. lei (40 mil. euro) provin de la bugetul de stat, iar 195 mil. lei (45 mil. euro) sunt finantari rambursabile.

„Banii alocati de la bugetul de stat, adica 170 mil. lei in 2009, nu se vor folosi decat la reparatii capitale si investitii. Anul trecut am avut 242 mil. lei, dar in lunile octombrie si noiembrie bugetul ne-a fost anulat, ceea ce a facut ca unele facturi din 2008 sa fie platite in 2009", explica Viorel Scurtu, director general al CFR SA.
Pe de alta parte, Axinia a explicat faptul ca firma CFR SA are datorii la buget de peste 400 mil. lei si facturi neachitate la furnizorii de electricitate de aproape un miliard de lei. Din acest motiv, CFR Electrificare, care are ca activitate principala intretinerea si repararea instalatiilor de electrificare ale CFR SA, ar putea trece de la aceasta din urma la Ministerul Transporturilor, urmand sa devina distribuitor de energie in domeniu feroviar. Acest lucru ar putea duce la o scadere cu pana la 30% a costurilor cu energia electrica.
Potrivit subsecretarului de stat, din cadrul CFR SA nu vor fi disponibilizati 12.000 de angajati, asa cum au afirmat in urma cu aproximativ o luna sindicalistii din CFR. Astfel, Axinia a precizat ca vor fi nevoiti sa plece din companie cei 287 de angajati care indeplinesc conditiile de pensionare, impreuna cu 3.494 de persoane „pensionabile", care vor indeplini in curand conditiile pentru a iesi la pensie. Cu toate acestea, sindicatele au anuntat ca vor organiza astazi un miting, actiunea fiind aprobata de Primaria Capitalei pentru 10.000 de persoane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO