Eveniment

Investitii de 80 milioane de dolari pentru infrastructura din turism

10.03.2004, 00:00 17



Investitiile in infrastructura, cu impact in turism, se vor cifra in acest an la 70-80 milioane de dolari, printre proiectele vizate figurand amenajarea portului turistic Tomis, precum si modernizarea portului si a aeroportului din Tulcea, a declarat ministrul de resort Miron Mitrea.



"Suma alocata in acest an de la bugetul de stat doar pentru turism se ridica la 12 milioane de dolari, la care se adauga alte surse de finantare. Am dori sa dispunem in total de circa 25-30 de milioane dolari pentru acest sector, inclusiv pentru promovare", a declarat Mitrea, cu ocazia unui seminar privind ecoturismul.



In ceea ce priveste promovarea Romaniei, in acest an accentul se va pune pe conceptul de ecoturism, idee care va sta si la baza unui viitor clip publicitar, programat pentru lansare in luna mai.



"Romania nu are o indentitate turistica si de aceea vom propune o legatura de imagini care sa realizeze acest lucru. Ecoturismul este la moda acum in Europa. Romania este o tara ecoturista. Deci Romania este o tara la moda. Aceasta este imaginea pe care trebuie sa o vindem din acest an", a explicat Mitrea.



Noul spot de promovare va fi difuzat de o serie de canale de televiziune straine - MTV, Eurosport, CNN si Euronews - din luna mai.



Romania are o serie de atuuri in competitia internationala pentru ecoturism, printre acestea numarandu-se Delta Dunarii, rezervatiile naturale, manastirile din Bucovina, pastrarea traditiilor in anumite regiuni.



Participantii la seminar au subliniat insa si faptul ca acest sector se confrunta cu probleme majore, cele mai importante fiind lipsa promovarii, necunoasterea legislatiei in domeniu de catre autoritati si companii, necesitatea impunerii unor masuri coercitive in vederea protejarii mediului, lipsa resurselor umane si disparitia specificului local in unele localitati.



Referindu-se la situatia din Delta Dunarii si la numarul mare de constructii ridicate in aceasta zona in ultimii ani, ministrul Mitrea a aratat ca exista o limita si in ceea ce priveste protectia mediului si a turistilor.



"Cei care se ocupa de Delta au senzatia ca e doar a lor. Daca ar putea, ar permite accesul turistilor doar pe canalele navigabile. Exista o limita. Avem zone protejate si altele pe care trebuie sa le aratam tututor", a spus Mitrea.



In Delta Dunarii exista in prezent 19 trasee turistice, dintre care trei terestre, multe canale fiind decolmatate in ultimii ani pentru a permite accesul vizitatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO