Eveniment

Investitii straine de 1,3 mld. euro in sapte luni

14.09.2007, 18:26 23

Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania s-a majorat in primele sapte luni cu peste 90%, fata de perioada similara a anului trecut, la 1,32 mld. euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In perioada ianuarie-iulie 2006, acest tip de investitii au totalizat 691,9 mil. euro.
Investitiile straine ca aport la capitalul firmelor din Romania s-au cifrat in luna iulie la 185,4 mil. euro, in crestere de 2,35 ori fata de valoarea raportata in luna similara a anului 2006.
Compania Renault Technologie Roumanie, cu actionar majoritar din Franta, a raportat cel mai mare aport de capital inregistrat in iulie, in valoare de 27,3 mil. euro. Renault a mai raportat in aceeasi luna o subscriere de capital de 19,3 mil. euro.
Alte subscrieri importante de capital au fost realizate de catre Egger Romania, detinuta de investitori austrieci, respectiv 25,7 mil. euro, in timp ce compania Rotunda, de asemenea cu actionari din Austria, a primit o infuzie de capital de 24,4 mil. euro.
Vinci Energies, controlata de actionari francezi, a beneficiat de o subscriere de capital de 12 mil. euro, firma Brown Buffalo Bucuresti a atras 10,2 mil. euro de la actionarul majoritar din Luxemburg, iar Supremo Media, 8,8 mil. euro de la investitori americani.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Investitiile straine directe au insumat, in primele sase luni, circa trei miliarde euro, in scadere cu aproximativ 8% fata de acelasi interval din 2006, cand s-a inregistrat un nivel de 3,2 miliarde euro.
Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca investitiile straine directe se vor ridica in acest an la sapte miliarde de euro, fata de 9,1 miliarde euro in 2006, cand a fost privatizata Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit din Romania.
Stocul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 30,89 miliarde de euro. Investitiile straine au urcat in 2006 cu 41,2%, fata de 33,8% in 2005, potrivit datelor prezentate recent de Institutul National de Statistica.
Potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit, Romania ar putea atrage in medie, in intervalul 2007-2011, investitii straine directe de 7,7 mld. dolari pe an, situandu-se astfel pe locul 30 din cele 82 de state incluse intr-un top realizat in colaborare cu Columbia Program of International Investment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO