Eveniment

Investitii straine de 28,5 mld. euro in cinci ani

Investitii straine de 28,5 mld. euro in cinci ani

Click pentru imaginea marita

07.09.2007, 19:08 37

Astfel, Romania va fi pe locul 30 dintre 82 state ale lumii, in functie de volumul de investitii straine atrase in aceasta perioada. Investitiile straine directe atrase anual de Romania vor fi de 7,7 miliarde de dolari (circa 5,7 miliarde de euro) in perioada 2007-2011.
Investitiile pe care le va atrage Romania in urmatoarea perioada vin in continuarea volumului masiv atras deja, noteaza studiul.
Economia in crestere rapida a Romaniei a atras anul trecut investitii straine de 9,1 miliarde de euro (11,4 miliarde de dolari, conform estimarilor EIU). In 2006, Romania a atras 362 de proiecte majore de investitii (3% din totalul marilor proiecte investitionale de la nivel global), cu 101 mai multe decat in 2005.
De altfel, Romania a fost anul trecut pe locul sapte in lume dupa numarul de proiecte de investitii straine nou atrase, fiind depasita doar de China, India, SUA, Marea Britanie, Franta si Rusia. Spre deosebire de restul statelor balcanice, unde investitiile straine au mers preponderent in servicii, noteaza EIU, in Romania acestea au tintit in primul rand industria, circa jumatate din fluxul de investitii ajungand in zona productiei.
Romania va atrage in continuare investitii straine semnificative, noteaza studiul EIU, si de imbunatatirea mediului de afaceri. Pentru ultimii cinci ani (2002-2006), EIU acorda nota 5,8 (pe o scara de la 1 la 10) mediului romanesc de afaceri, iar pentru urmatorii cinci ani (2007-2011) nota este 6,6. Cea mai semnificativa imbunatatire de nota are loc in domeniul fiscalitatii (de la 4,2 in ultimii cinci ani la 6,2 in urmatorii ani).
"Printre avantajele Romaniei ca locatie pentru investitii se numara populatia de circa 22 de milioane de consumatori si potentialul - datorat partial pozitiei geografice - sa devina un centru regional. Romania are forta de munca ieftina si calificata, precum si o structura industriala diversificata. In trecut, stabilitatea economica, progresul slab al reformelor, riscurile regionale ridicate si sisteme legislative imprevizibile au fost principalele obstacole in calea investitiilor straine directe", se spune in raport. EIU noteaza ca, in pofida imbunatatirii mediului de afaceri in general, problemele legislative si in domeniul fiscal, ca si birocratia considerata inca excesiva, constituie principalele obstacole din calea investitorilor.
In acelasi timp, singura retrogradare are loc la mediul macroeconomic. Acesta primeste de la EIU nota 6,6 pentru perioada ultimilor cinci ani si 6,3 pentru urmatorii cinci ani. De aici reiese increderea in scadere a specialistilor EIU pentru tabloul macroeconomic al Romaniei care se afla chiar acum intr-o inrautatire evidenta.
Raportul avanseaza o prognoza de crestere economica in pierdere continua de viteza pana in anul 2011, de la 7,7% anul trecut la 3,4% in 2011. Ca de obicei, estimarile EIU se plaseaza mult sub cele ale autoritatilor in privinta cresterii economice, EIU avand in mod obisnuit estimari conservatoare privind Romania.
Cat despre deficitul de cont curent, EIU afirma ca acesta reprezinta principalul pericol pentru stabilitatea macroeconomica, iar reducerea sa va necesita o inasprire a politicii fiscal-bugetare.
"Guvernul este reticent in a reduce cheltuielile publice, iar intrarile masive de capital sub forma rezervelor valutare si a investitiilor straine au permis Guvernului sa intarzie aceasta inasprire necesara a politicii bugetare", noteaza raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO