Eveniment

Investitii straine de aproape un miliard de euro in luna septembrie

Investitii straine de aproape un miliard de euro in luna septembrie

Click pentru imaginea marita

19.11.2007, 17:49 24

Romania a atras in primele noua luni investitii straine directe de peste 5 miliarde de euro, conform datelor publicate de Banca Nationala (BNR). Investitiile straine au revenit astfel pe crestere pentru prima data anul acesta, gratie intrarii de investitii de aproape un miliard de euro in septembrie, unul din cele mai mari niveluri dupa 1990.
Pentru intreg anul 2007, estimarile oficiale privind investitiile straine sunt de circa 7 mld. euro (fata de 9,1 miliarde de euro anul trecut). Excluzand insa banii din privatizarea BCR, investitiile straine directe au fost anul trecut de 6,9 mld. euro. Potrivit BNR, jumatate dintre investitiile de 5 mld. euro atrase in primele noua luni ale acestui an reprezinta participatii la capital si profit reinvestit, iar cealalta jumatate reprezinta credite intra-grup.
Tot in septembrie, deficitul de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara) a incetinit semnificativ ritmul de crestere pentru a doua luna consecutiv.
Deficitul extern a crescut cu doar 29% in septembrie (dupa un plus de 25% in august), comparativ cu un ritm de 87% in primele opt luni ale acestui an.
Per total, deficitul de cont curent a fost de 11,8 mld. euro in primele noua luni, cu 77% mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent. Pe intreg anul trecut, dezechilibrul extern al balantei de plati a fost de aproape 10 miliarde de euro, iar ritmul sau de crestere a fost de 45%.
"Baza deficitului extern este deja cronica. Doar o parte mica din acest deficit este conjuncturala, iar aceasta s-a imbunatatit usor in august si septembrie doar datorita deprecierii leului. Pana la sfarsitul anului nu avem cum sa ajungem la o imbunatatire radicala, sau deficitul sa fie mai mic de 14% din PIB", comenteaza Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Cu alte cuvinte, deficitul de cont curent a crescut cu 77% in primele noua luni, timp in care investitiile straine (care finanteaza deficitul) au crescut cu doar 3%. Din acest motiv, gradul de acoperire a deficitului prin intrari de investitii a scazut la 42% (in primele noua luni din 2007) fata de 91% (pentru intreg anul trecut).
Investitiile straine au pierdut deci principala pozitie in compensarea deficitului extern, lasand loc acoperirii acestuia prin finantari care majoreaza datoria externa, mai ales pe termen scurt. Astfel, datoria externa pe termen mediu si lunga ajuns la 33,85 mld. euro dupa primele noua luni ale acestui an, in crestere cu aproape 20% fata de sfarsitul anului 2006.
Finantarile pe termen scurt au castigat tot mai mult teren in cadrul datoriei externe totale, acestea fiind de circa
14,5 mld. euro (30% din total) la jumatatea acestui an.
Creditele pe termen scurt sunt accesate in principal de companii (7,6 miliarde de euro) si de banci (6,5 miliarde de euro), restul apartinand statului si bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO