Eveniment

Investitiile de mediu, o piata de creditare de 12 mld. euro

22.01.2008, 19:51 17

Bancile din Romania nu se implica suficient in creditarea marilor proiecte de infrastructura, in special in sectorul de mediu, unul dintre motive fiind si lipsa unei cereri din partea administratiilor locale sau centrale, sustine Calin Georgescu, directorul executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD), agentie de implementare a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Reteaua de canalizare si de apa potabila din Romania are nevoie de investitii in valoare totala de 15 mld. euro in urmatorii 10 ani, dupa cum estimeaza CNDD, in timp ce fondurile europene care pot fi asimilate de acest sector sunt de numai 3,8 mld. euro, in cazul in care banii pot fi atrasi cu proiecte viabile.
Diferenta trebuie asigurata de la bugetul de stat, din credite bancare sau prin dezvoltarea de proiecte prin parteneriate public-private.
Sectorul bancar insa nu s-a implicat pana acum pe piata creditelor municipale sau nationale pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura, dupa cum sustine CNDD.
"Este vorba despre structura prioritatilor de creditare bancara care la noi se indreapta mai mult spre consum. Cel care ofera finantarea isi asuma riscul, iar bancile par sa fie mai atente la preferintele consumatorului. Principalul este sa nu fie rau platnic", a declarat Georgescu.
La ora actuala, doar unul din doi romani are acces la apa potabila si la canalizare, in timp ce pierderile de pe retea sunt intre 20% si 40%. In acelasi timp, numai 5% din populatia mediului rural are acces la servicii de salubritate, procent care atinge nivelul de 85%-90% in mediul urban. Media UE este de 70% in cazul apei potabile si canalizarii, vechile state membre atingand si un nivel de 90%.
In majoritatea statelor membre UE, sistemul bancar s-a adaptat deja la cererea de bani pentru astfel de proiecte, Georgescu dand ca exemplu Polonia, Ungaria sau Cehia, unde exista credite specializate pe proiecte de mediu. El considera ca principala problema este lipsa unei cereri consistente, care ar putea determina bancile sa se diversifice si spre astfel de sectoare de creditare.
Calin Georgescu este coordonatorul editarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei, document cerut expres de UE in tratatul de aderare care va fi lansat astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO