Eveniment

Investiţiile străine au continuat să crească în noiembrie 2012, ajungând la 1,44 mld. euro

 Investiţiile străine au continuat să crească în noiembrie 2012, ajungând la 1,44 mld. euro

Autor: Claudia Medrega

21.01.2013, 00:06 584

Investiţiile străine directe (ISD) atrase de România în primele 11 luni de anul trecut au urcat la 1,44 miliarde de euro, cu 52 milioane de euro peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2011.

 

Analiştii au anticipat că investiţiile străine ar putea să depăşească în 2012 nivelul din 2011, dar rămâne de văzut care a fost impactul alegerilor parlamentare din decembrie asupra percepţiei străinilor.

În noiembrie, intrările de investiţii străine au totalizat 170 mil. euro, nivel comparabil cu cel din octombrie. Volumul ISD-urilor reflectă atractivitatea mediului de afaceri autohton şi percepţia investitorilor străini, iar evoluţia economiei este unul dintre indicatorii analizaţi. Pentru 2012 analiştii şi-au ajustat prognozele privind creşterea economică spre 0-0,5%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ, în timp ce în 2011 economia a crescut cu 2,5%, conform datelor oficiale. ISD-urile au atins în 2011 un minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,94 mld. euro.

România este dependentă de capitalurile străine pentru finanţarea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar, dar şi pentru rostogolirea datoriei externe. Iar problema este că nu se observă o îmbunătăţire a gradului de acoperire a deficitului extern cu aceste intrări de capital.

Investiţiile străine directe au finanţat în primele 11 luni doar 34% din deficitul contului curent, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României. Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă au însumat 473 mil. euro, iar creditele intragrup au fost de 967 mil. euro.

În perioada următoare este foarte importantă creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, având în vedere dependenţa de capitalul extern. Fără intrări consistente de capitaluri străine scad şi şansele României de a avea creştere economică.

Ce s-a întâmplat cu deficitul de cont curent

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele 11 luni un deficit de 4,24 miliarde de euro, cu 19% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2011, ca urmare a reducerii deficitului balanţei veniturilor, precum şi a majorării excedentului balanţei serviciilor şi al transferurilor curente.

Excedentul balanţei transferurilor curente a urcat cu 86 milioane de euro, în timp ce plusul la servicii a fost de 263 milioane de euro. Deficitului balanţei veniturilor s-a redus cu 707 milioane de euro.

Soldul negativ al balanţei bunurilor s-a adâncit uşor, de la 6,52 miliarde de euro la 6,58 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO