Eveniment

Investitiile straine in 2003, sub valoarea prevazuta in programul de guvernare

07.01.2004, 00:00 22



Autoritatile romane nu au reusit sa atraga anul trecut volumul de investitii straine prevazut in programul de guvernare, respectiv 1,8 miliarde de dolari. Desi presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta, aprecia ca volumul investitiilor straine va atinge in 2003 doua miliarde de dolari, ieri acesta a anuntat ca estimeaza pentru anul trecut investitii straine directe de aproximativ 1,5 miliarde dolari.



In ceea ce priveste 2004, presedintele ARIS considera ca volumul investitiilor straine directe va depasi, cu 30 - 40% nivelul inregistrat in 2003, daca vor fi obtinute sumele preconizate din privatizarea unor societati ca BCR, Petrom sau Electrica.



"Indeplinirea obiectivelor de privatizare a societatilor importante aflate in subordinea Ministerului Economiei sau a APAPS este o interconditionare obiectiva pentru atragerea acestor investitii", a declarat Marian Saniuta, citat de Mediafax.



Potrivit ultimelor date statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei, valoarea investitiilor straine directe s-a ridicat, in primele zece luni ale anului trecut, la circa 1,1 miliarde euro (aproximativ 1,35 miliarde dolari). Romania a avut nevoie de 12 ani pentru a reusi sa atraga investitii straine care sa depaseasca pragul de 10 miliarde de dolari. Astfel, abia in luna septembrie a anului trecut investitiile straine au ajuns la 10,09 miliarde de dolari si, desi autoritatile considera ca atingerea acestei valori este un succes, raportat la nivel regional, cele 10 miliarde de dolari reprezinta mai putin de jumatate din investitiile straine directe atrase de alte tari din Europa Centrala si de Est. De exemplu, volumul investitiilor straine din Polonia a ajuns anul trecut la circa 43 de miliarde de dolari, iar Cehia a reusit ca numai in 2002 sa atraga investitii straine directe de 9,3 miliarde de dolari.





Mai putine facilitati pentru investitiile mari



O parte din facilitatile acordate firmelor care investesc mai mult de un milion de dolari ar putea fi eliminate, astfel incat ajutoarele prevazute de legislatia romaneasca sa fie similare celor din UE, a anuntat presedintele ARIS, Marian Saniuta.



El a precizat ca membrii Consilului Concurentei vor stabili, pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, care dintre facilitatile aflate in vigoare corespund legislatiei comunitare si care trebuie eliminate.



"Exista doua posibilitati: fie aceste facilitati vor fi mentinute pana la 31 decembrie 2006, daca nu depasesc cu mult reglementarile europene in materie, fie vor fi eliminate in cursul anului 2004. In esenta, toate facilitatile acordate in prezent in Romania vor fi compatibilizate, in acest an, cu modelul european", a spus Saniuta.



El a amintit ca unele dintre facilitatile prevazute de Legea 332/2001 privind investitiile cu impact semnificativ in economie au fost preluate de Codul Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004.



Potrivit Codului Fiscal, va fi mentinuta, pana la sfrsitul anului 2006, posibilitatea deducerii din impozitul pe profit a unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiei. Deducerea este calculata in luna realizarii investitiei, iar eventualele pierderi fiscale pot fi recuperate din profitul impozabil obtinut in urmatorii cinci ani.



De asemenea, investitorii care deruleaza proiecte cu valoare de peste un milion de dolari vor putea utiliza si in continuare amortizarea accelerata, cu exceptia investitiilor in cladiri.



In ceea ce priveste taxele locale pe terenuri, Codul Fiscal da posibilitatea Consiliilor Locale sa acorde scutiri sau reduceri pentru investitiile cu impact semnificativ.



Codul Fiscal nu mai prevede facilitatea de amanare a platii TVA pentru echipamente achizitionate din import sau din tara pentru punerea in functiune a investitiei cu impact semnificativ. In schimb, prin ordinul ministrului Finantelor Publice 1844/2003, sunt exonerate de la plata TVA toate companiile care importa masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control si automatizari destinate realizarii de investitii.



In plus, sunt exonerate de la plata TVA si importurile de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive, atat producatoare de bunuri cat si prestatoare de servicii. Certificatele de exonerare la plata TVA in vama sunt acordate de directiile finantelor publice judetene si din Municipiul Bucuresti.



"O eventuala eliminare a facilitatilor nu va avea o influenta negativa majora. Romania poate sa ofere costuri rezonabile pentru forta de munca, utilitati, terenuri, dar si o piata regionala, precum si lanturi de furnizori interni de subansamble, echipamente sau servicii la nivelul standardelor europene. Din punctul meu de vedere, cu cat capitalul intern va fi mai puternic, cu atat capitalul strain va fi mai atras in ceea ce priveste achiztiile, fuziunile si dezvoltarea unor noi proiecte", a conchis Saniuta.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO