Eveniment

Investitiile straine in 2005: intre 2,3 si 3 mld. euro

12.01.2005, 00:00 11

Investitiile straine directe, inclusiv veniturile din privatizare, s-ar putea situa anul acesta intre un minim de 2,3 miliarde de euro, respectiv un volum de 3 miliarde de euro, potrivit estimarilor BNR, a declarat ieri Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Centrale, la un forum economic organizat la Viena de publicatia Euromoney.
BNR considera ca investitiile straine directe consistente atenueaza riscurile legate de majorarea deficitului de cont curent avand in vedere ca acesta este finantat in proprtie de 75% din sursele respective la nivelul lui 2004.
Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu estimeaza ca deficitul de cont curent pe 2004 s-ar putea situa la 6,2% din PIB, insa cifrele depind de datele finale privind PIB.
BNR inca lucreaza cu o estimare de crestere economica de 7,6% pe 2004, insa, tinand cont ca dupa noua luni PIB crescuse cu 8,1%, apreciaza ca este greu ca acest nivel sa nu fie depasit in cele din urma.
Cresterea intrarilor de investitii straine directe nete in 2005 (fara privatizari) este aproape o certitudine in conditiile in care dobanzie vot continua sa fie ridicate, iar liberalizarea contului de capital va face un nou pas.
"Remarcam deja un interes mare al investitorilor straini pentru instrumentele financiare locale astfel incat ne asteptam ca acest tip de plasamente sa creasca", a declarat Nick Eisinger, director in divizia de ratinguri de tara a agentiei Fitch.
El spune ca exista anumite semne de intrebare in ceea ce priveste politica bugetara a noului guvern in perspoectiva posibilei cresteri a deficitului peste 1% din PIB, precum si din punctul de vedere al echilibrului extern.
"Avand in vedere cresterea economica inalta, scaderea dobanzilor la finantarile externe si cresterea investitiilor straine directe, nu ar trebui sa fie probleme", spune Eisinger.
Din punct de vedere politic, analistul Fitch considera ca exista anumite riscuri legate de functionarea noului guvern. "Aat timp cat nu s-a ajuns la coabitare si exista un consens in privinta obiectivelor de aderare, credem ca riscul politic poate fi administrat si este improbabila aparitia unui blocaj", a mai spus analistul. El reaminteste ca Romania are niste angajamente foarte importante la nivelul reformei sistemului judiciar, al reducerii ajutorului de stat si al protejarii liberei concurente. "Implementarea angajamentelor fata de UE va fi urmarita mult mai strict decat la cei 10 care au intrat anul trecut in comunitate", a mai spus Eisinger.
Estimarile privind investitiile straine directe pentru anul trecut indica un volum de peste trei miliarde de euro, inclusiv veniturile din privatizare. Cele mai mari incasari din privatizari sunt asteptate sa vina in acest an din trecerea in proprietate privata a CEC si a societatilor din sectorul energetic.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO