Eveniment

Investitorii în energie verde aşteaptă cu sufletul la gură verdictul asupra energiei verzi de la Comisia Europeană. Miza este de sute de milioane de euro

 Investitorii în energie verde aşteaptă cu sufletul la gură verdictul asupra energiei verzi de la Comisia Europeană. Miza este de sute de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu

07.06.2011, 23:36 848

Investitorii în energie regenerabilă ar putea primi în varaaceasta o veste pe care o aşteaptă de aproape trei ani de zile,respectiv avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008 prin carese stabileşte sistemul de sprijin pentru energia verde. Companiilestrăine care au demarat sau vor să demareze proiecte în acestdomeniu sau organisme precum Consiliul Investitorilor Străini auspus în repetate rânduri că România riscă să piardă investiţiiimportante dacă această lege nu se va aplica, deşi acest lucru vinecu preţul creşterii facturilor la electricitate pe termen lung cucirca 70%.

Cel mai important lucru pe care îl sta­bileşte această lege estenumărul de certi­ficate verzi pe care urmează să le primeascăfiecare producător de energie verde, indiferent de sursa de energiefolosită. Aceste certificate, care sunt acordate de Transelectricaîn contul fiecărui MWh de energie regenerabilă produs, reprezintăpractic o formă de subvenţionare a unor investiţii care altfel nuar fi rentabile. Aceste certificate sunt achiziţionate defurnizorii de energie pentru a avea anumite cote obligatorii deelectricitate verde în coşul livrat clienţilor. Mai departe,costurile pentru achiziţia acestor certificate sunt transmise înfacturile plătite de populaţie şi de companii.

"Notificarea oficială a schemei de sprijin privind energiaelectrică produsă din surse re­ge­nerabile de energie prin sistemulcotelor obli­gatorii de energie electrică combinat cutran­zacţionarea certificatelor verzi a fost trans­misă ComisieiEuropene. Acest demers repre­zintă ultima etapă înainte de punereaefectivă în practică a schemei de instituţiile abilitate dinRomânia. Consiliului Concurenţei a avizat notificarea elaborată deAutoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)referitoare la această schemă înainte de a fi transmisă foruluieuropean", au decla­rat re­prezentanţii Consiliului Concurenţei.Po­tri­­vit instituţiei, până acum schema nu s-a apli­cat pentru cămăsurile de sprijin prevăzute în textul legii erau de naturaajutorului de stat sau erau susceptibile de a constitui ajutor destat.

"Autorităţile române consideră că princi­pa­lele puncte dedivergenţă cu legislaţia comu­nitară în domeniul ajutorului de statau fost clarificate atât în cadrul ultimelor consultări tehnice,cât si prin documentaţia ce face parte integrantă din notificare şisperă să obţină o decizie favorabilă din partea Comisiei Euro­penepână la începutul lunii august", mai spun reprezentanţiiConsiliului Concurenţei.

În notificarea transmisă Comisiei Euro­pe­ne sunt anumitemodificări în ceea ce priveşte numărul de certificate verzi alocatepentru energia geotermală sau pentru biogaz. Eo­lienele,hidrocentralele mici sau energia solară beneficiază în continuarede acelaşi număr de certificate ca în textul Legii 220, republicatăîn 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO