Eveniment

Investitorii propun Consiliu Consultativ pentru presedinte si ghiseu unic pentru firmele straine

Investitorii propun Consiliu Consultativ pentru presedinte si ghiseu unic pentru firmele straine
05.10.2009, 23:28 41

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Camerade Comert Britanica Romana (BRCC), Consiliul Investitorilor Straini(FIC) si Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (CCIRG),reprezentand peste 1.100 de companii de pe piata locala, ausolicitat autoritatilor actiuni concrete de relansare economica, incadrul unui forum unde a fost invitat si presedintele TraianBasescu.

Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham Romania, a recomandatpresedintelui formarea unui Consiliu Economic Consultativ, apoliticsi non-executiv, format din oameni de afaceri, reprezentanti aimediului bancar, economisti, analisti si chiar reprezentanti aimass-media.

"Observam o calitate relativa a dialogului intre mediul deafaceri si autoritati. Acest Consiliu ar urma sa aiba membri numitichiar de presedinte din mediul bancar, dintre consultanti si chiardin presa, dupa cum este structura formata in Statele Unite aleAmericii", a declarat Mindrutescu.

Oamenii de afaceri au contestat in nenumarate randuri faptul camulte decizii se iau fara un demers corect de consultarepublica.

Surse participante la discutiile purtate ulterior, "cu usileinchise", intre Traian Basescu si investitorii straini, au spus capresedintele a refuzat propunerea formarii unui Consiliu EconomicConsultativ, motivand ca acum nu este un moment oportun, incontextul campaniei electorale.

"Este foarte daunatoare mediului investitional aparitia unorordonante de urgenta, cu un impact major asupra intereseloroamenilor de afaceri, care ii iau prin surprindere, nefiindconsultati inainte. Transparenta nu inseamna simpla publicare aschimbarii reglementarilor pe un site ministerial. (...) Oamenii deafaceri au nevoie sa stie ca opinia lor conteaza", a declaratambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Ambasadorul a subliniat faptul ca investitorii au nevoie destabilitate si predictibilitate in politicile publice. Aceeasi ideeeste sustinuta si de presedintele CCIRG, Radu Merica.

"Avem nevoie de strategii pe termen lung, de 5-7 ani. Dinnefericire, fiecare guvern a schimbat strategiile in functie deinterese si intotdeauna a fost un incendiu de stins in alta parte.Avem nevoie de strategii pe termen lung pe care sa si le asumetoate partidele politice", spune Merica.

Agricultura, energia si IT-ul sunt sectoarele prioritare pentruRomania, in opinia presedintelui CCIRG.

One-stop shop pentru investitori

Vicepresedintele BRCC Raymond Breden a propus infiintarea unuione-stop shop - un birou unic - pentru investitori, unde sagaseasca toate informatiile necesare functionarii pe piataromaneasca.

"Ar trebui creata o agentie pentru investitori care sa ofereinformatii pentru acestia despre infiintarea unei firme, desprefondurile europene, despre regulile generale de pe piataromaneasca", a adaugat Breden.

In general, corporatiile care intra pe piata locala platesc sumemari pentru consultanta fiscala si juridica privind piata dinRomania. Breden insa a spus ca un astfel de one-stop shop ar fifoarte util firmelor mai mici, care nu au acces la consultantaatunci cand au nevoie.

"Trebuie sa punem degetul pe rana si sa spunem ca Agentia Romanapentru Investitii Straine nu mai functioneaza in ultimii ani dinpunct de vedere al sustinerii si atragerii investitiilor", a spusMindrutescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO