Eveniment

Investitorii straini: „Romania a atras investitii straine directe" este o fraza fara sens. Romania nu a facut nimic in acest sens. Cum comentati?

Investitorii straini: „Romania a atras investitii straine directe" este o fraza fara sens. Romania nu a facut nimic in acest sens
17.09.2009, 17:53 315

Agricultura, energia si constructiile, in specialinfrastructura, sunt cele trei domenii pe care Romania ar trebuisa-si contureze o strategie de investitii pentru urmatorii ani,altfel vom pierde locul pe harta investitorilor straini, consideraDoina Ciomag, directorul executiv al Consiliului InvestitorilorStraini (CIS) din Romania, care reuneste peste 100 de companiimultinationale, care au realizat circa 60% din investitiile strainedin Romania.

"In afara managementului zilnic, intr-o perioada de crizaGuvernul trebuie sa aiba pe cineva care sa se ocupe si deperspective. Trebuie identificate nise, si agricultura, energia,constructiile in infrastructura sunt domenii pentru care ar trebuiconcentrate resursele si eforturile, chiar daca va fi durerospentru alte domenii care vor fi private de finantari", a afirmatCiomag.

Easpune ca in Romania autoritatile nu au facut nimic pentru a atrageinvestitori straini, iar evolutia din perioada 2006-2008, cand s-auatras aproape jumatate din investitiile straine directe de carebeneficiaza tara noastra in prezent, s-a bazat pe o conjuncturafavorabila legata de aderarea la UE.

"«Romania a atras investitii straine directe» este o fraza farasens pentru ca Romania in sine nu a facut nimic pentru a atrageinvestitorii. Guvernantii, populatia sunt cei care fac o taraatractiva pentru investitori. Romania a fost ajutata de oconjunctura legata de perspectiva aderarii la Uniunea Europeana siintegrarea efectiva in structurile europene, precum si evolutiapozitiva a indicatorilor macroeconomici", a spus Ciomag.

Conform datelor publicate intr-un raport al investitiilorrealizat de UNCTAD (Natiunile Unite pentru Comert si Dezvoltare),Romania se claseaza pe locul zece in topul tarilor din UniuneaEuropeana ca valoare a investitiilor straine directe atrase in2008, cu 13,3 miliarde de dolari (9,3 miliarde de euro) atrasi anultrecut.

"Romania are potential, este atractiva, arata bine in cifre, darpentru a fi in continuare atractiva pentru investitori trebuie saindeplineasca anumite conditii. La nivel national, fiecare stat artrebui sa ia masuri cat mai rapide pentru ca investitiile strainesa aiba loc efectiv in tara lor. (...) Anul acesta, resursele pecare investitorii le au la dispozitie sunt mai putine, iaratragerea investitiilor straine devine critica mai ales inconditiile in care ai un deficit bugetar cum este al Romaniei",precizeaza Ciomag.

Conform raportului realizat de UNCTAD, in primele sapte luniinvestitiile straine directe in Romania au atins 3,1 mld. dolari(2,1 mil. euro).

Directorul executiv al CIS considera ca competitia in atragereainvestitiilor straine s-a mutat la nivel mondial. "Romania nu maiconcureaza in prezent numai cu tari din zona. State precum Rusia siUcraina care pana acum nu erau in top, dar si state din Asia intrain competitia atragerii investitiilor straine directe. Semnalul dinpartea investitorilor este ca Romania trebuie sa realizeze ostrategie, sa gandeasca masuri pe o perioada mai lunga de timp,masuri concrete de nisa pentru a deveni atractiva", apreciazadirectorul executiv al CIS.

Potrivit estimarilor de la inceputul anului realizate de AgentiaRomana pentru Investitii Straine (ARIS), investitiile strainedirecte din acest an vor atinge 4,5 miliarde de euro, respectivjumatate din valoarea anului 2009. ARIS monitorizeaza 22 deproiecte noi de investitii in faza de intentie in valoare de 1,5miliarde de euro, care ar urma sa creeze 6.300 de locuri de munca,in domenii precum energie, imobiliare, constructia de echipamentepentru sectorul energetic, componente auto si ambalaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO