Eveniment

Isarescu: Cursul e medicament tare pentru inflatie, dar poate avea efecte nocive

Isarescu: Cursul e medicament tare pentru inflatie, dar poate avea efecte nocive
14.11.2007, 21:17 23

Guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a avertizat ieri asupra pericolelor privind utilizarea cursului de schimb pentru diminuarea presiunilor inflationiste, aratand ca acesta este "un medicament tare", care poate avea efecte secundare foarte nocive daca este utilizat excesiv.
Isarescu a exemplificat prin pierderea competitivitatii exporturilor romanesti si incurajarea vanzarii marfurilor importate. "Daca tara romaneasca nu-si mai permite un deficit de cont curent, atunci nu mai poate fi utilizat cursul, iar accentul, din punctul de vedere al mixului, trebuie mutat de pe politica monetara pe politicile de restructurare, politica fiscala si salariala. Sub nicio forma, chiar in perioada electorala, reformele structurale nu trebuie oprite", le-a spus Isarescu (foto) deputatilor si senatorilor din comisiile de buget finante ale Parlamentului, in timpul discutiilor generale asupra bugetului de stat pe 2008.
Intrebat care ar fi un nivel de echilibru, guvernatorul BNR a raspuns ca nu poate face predictii, dar cotatia de 3,1 lei/euro, regasita in vara lui 2007, nu putea fi considerata sustenabila.
Pe de alta parte, Isarescu a recunoscut ca o tara in dezvoltare, cu ritmuri de crestere sustinute, dar unde investitiile depasesc cu mult economisirea, are, in mod normal, deficit de cont curent.
"O tara in dezvoltare are posibilitati limitate de a face investitii mari in economie. Romania economiseste 13 - 14% din PIB, in timp ce investitiile sunt undeva la 28% din PIB. Aproximativ 14 miliarde de euro reprezinta diferenta din cat poate economisi Romania si cat poate investi", a afirmat guvernatorul bancii centrale.
In ceea ce priveste inflatia, Isarescu a spus ca reprezentantii BNR vor analiza, impreuna cu conducerea Institutului National de Statistica, modul de calcul al cosului de consum.
"Am stabilit sa ne vedem in perioada urmatoare, sa analizam si apoi sa facem publice deciziile. Sunt chestiuni tehnice in spate. Nu stapanim in totalitate acest lucru", a afirmat Isarescu.
Intrebat de presedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Cristian Gubandru, de ce Romania are o pondere mult mai ridicata a alimentelor in cosul de consum, comparativ cu alte state, Isarescu a raspuns ca aceasta situatie este o surpriza si pentru BNR.
Comparativ cu media din UE, de 15-18%, in Romania ponderea alimentelor in cosul de consum este de 37%. "O asemenea pondere ridicata, volatilitatea preturilor la alimente ne-a dezavantajat. Anul trecut ne-a ajutat, am redus inflatia mai mult decat ne-am fi asteptat", a spus Isarescu.
El a aratat ca daca ponderea produselor alimentare in cosul de consum din Romania ar fi fost similara celei din Bulgaria, de exemplu, indicele preturilor de consum ar fi fost mai scazut cu 0,7-0,8% puncte in primele noua luni.
Guvernatorul le-a mai spus parlamentarilor ca si-ar dori o proiectie bugetara "mai stransa" pentru 2008, in conditiile aspiratiilor sociale actuale si a avertizat asupra discursului politicienilor care poate creeaza asteptari in randul populatiei.
"Discursul politic cu tenta sociala din Romania accentueaza aspiratiile. Credem ca si in aprobare, si in executie va fi un buget tensionat", a adaugat Isarescu.
Avertismentele lui Isarescu vin dupa cateva luni in care Guvernul a dat unda verde majorarii punctului de pensie, la presiunea Opozitiei. Experienta arata ca, in perioade electorale, Guvernul si Parlamentul adopta multe proiecte sociale. Or in Romania, in mai putin de doua saptamani au loc alegeri pentru Parlamentul European, urmand ca anul viitor sa fie organizate alegeri locale si parlamentare.
"Misiunea premierului Tariceanu, oricum, este grea. Stiu, intr-adevar ce inseamna un an electoral. Sunt multe aspiratii, foarte multe dintre ele nefundamentate economic", a spus seful BNR care a fost premier in 2000 - an electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO