Eveniment

Isarescu: Rezultatele economiei din T1 au fost cu mult peste asteptari

Isarescu: Rezultatele economiei din T1 au fost cu mult peste asteptari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Suntem generosi cu dobanzile acordate la rezervele in valuta, care sunt aproape de 3%. S-au razgandit bancherii sa mai ceara reducerea rezervelor, pentru ca daca s-ar duce cu dobanzile pe piata monetara nu ar lua aceeasi dobanda

14.05.2009, 20:06 16
Economia a raspuns „foarte bine" la criza financiara in primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste asteptari, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„Ce s-a intamplat in primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decat ma asteptam. Deci economia a raspuns foarte bine", a afirmat Isarescu. In ceea ce priveste rata inflatiei, guvernatorul crede ca varful a fost atins in primul trimestru, dar a fost depasit.
Inflatia lunara s-a redus in aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat in martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71% la 6,45%, in contextul ieftinirii preturilor serviciilor.
Isarescu a mai spus, referitor la deficitul bugetar si de cont curent, ca ajustarea acestora nu este un „lucru placut", fiind foarte greu sa faci o ajustare si, in acelasi timp, sa ai si crestere economica.
Guvernatorul a mai spus ca BNR nu a urmarit direct sau indirect finantarea deficitului bugetar, ci asigurarea lichiditatii pe piata monetara, iar in urma unui „moment greu" s-a creat o piata a titlurilor de stat „suficient de adanca". Isarescu a explicat ca BNR nu poate sa finanteze direct „nici cu un cent" deficitul bugetar.
 
Scrisoarea FMI e secreta pentru a nu distorsiona piata
Fondul Monetar International (FMI) nu publica scrisoarea de intentie incheiata cu Romania pentru a nu distorsiona piata, a declarat guvernatorul BNR, adaugand ca Romania a ajuns in cinci luni de la o imagine negativa la un exemplu pozitiv.
„Exista un curent de opinie ca acest acord, care a fost un pionierat, sa fie aplicat si altor state. In cinci luni, Romania a ajuns de la tara cu imagine negativa la un exemplu pozitiv", a spus Isarescu. El a mai precizat ca BNR a avut in ultimele luni o serie de intalniri in tara, unde s-a discutat despre criza, canalele de transmitere a acesteia si care ar fi masurile de contracarare, cu specificitate pe sistemul financiar.
Fara FMI si CE cursul ar fi putut urca la 5 lei/euro
Moneda nationala ar fi putut urca la peste 5 lei/euro daca golul de finantare al Romaniei nu era acoperit, insa dupa semnarea acordului cu FMI si CE o astfel de varianta nu mai poate fi luata in calcul „in mod serios", a declarat Isarescu. El a afirmat ca nu considera ca cineva „mai crede in mod serios" ca nivelul cursului va ajunge la 5 lei/euro. „Cu un gol de finantare care nu e acoperit, cursul de schimb se poate duce oriunde. Se poate duce si la peste 5 lei/euro", a spus Isarescu. El a aratat ca BNR nu a lasat cursul de schimb sa fie dictat de piata, deoarece rolul institutiei este de a apara leul. „Datoria noastra este sa aparam leul. Cum sa duca piata cursul cand ai un gol de finantare? In momentul in care incepe degringolada, si un curs de 4,7 lei/euro e optimist", a aratat Isarescu.
Guvernatorul a atras atentia ca piata miza pe deprecierea cursului de schimb, iar in multe dintre rapoartele bancilor nivelurile golului de finantare erau mai mari decat rezerva BNR.
„Nu vi se pare neintamplator ca multe rapoarte au aratat ca golul de finantare e de 30-40 de miliarde de euro? Toate golurile erau mai mari decat rezerva BNR. Observati cat de mult s-au schimbat (datele incluse in rapoartele analistilor - n.r.) dupa ce s-a incheiat acordul. Cu alte cuvinte, ban la ban trage", a mai spus Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei va fi „generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, UE si cel semnat cu bancile la Viena, a spus Isarescu. „Suntem generosi cu dobanzile acordate la rezervele in valuta, care sunt aproape de 3%. S-au razgandit bancherii sa mai ceara reducerea rezervelor, pentru ca daca s-ar duce cu dobanzile pe piata monetara nu ar lua aceeasi dobanda (...) De aceea vom fi generosi si cu reducerea RMO la valuta", a spus guvernatorul.
El a aratat ca nu exista o traiectorie clar definita in ceea ce priveste reducerea RMO in valuta, dar ca la oriziontul anului 2012, cand va incepe procesul de aderare la zona euro, acestea trebuie sa se situeze intre 2-5% din pasivele bancilor. „Nu exista rezerve de 40% in zona euro", a spus Isarescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO