Eveniment

Isarescu: Vreau ca un euro sa valoreze patru lei

04.05.2004, 00:00 10



Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, isi doreste sa fie inca in functie in momentul taierii a patru zerouri din coada leului.



"Vreau ca un euro sa valoreze patru lei si nu 40.000 lei, ceea ce este important dintr-o perspectiva simbolica", a declarat Isarescu intr-un interviu acordat recent revistei Emerging Markets.



Pregatirile pentru denominare sunt insa in intarziere, una din problemele care prelungit discutiile tehnice fiind durata perioadei in care noile diviziuni monetare vor circula in paralel cu cele vechi. Proiectul de lege privind taierea zerourilor ar putea fi discutat in sedinta de guvern din aceasta saptamana, urmand ca apoi sa fie dezbatut in Parlament.



Un alt obiectiv pana la realizarea caruia Isarescu spune ca nu isi va parasi functia, este adoptarea de catre Parlament a proiectului Legii privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, care va institutionaliza stabilitatea preturilor ca obiectiv fundamental al bancii centrale, in mod neechivoc.



Actualul mandat al guvernatorului ar urma sa se incheie la jumatatea lunii decembrie, in plina perioada electorala, cand nu va avea cine sa stabileasca componenta conducerii bancii centrale. In aceste conditii, Parlamentul ar putea hotari din timp prelungirea mandatului Consiliului de Administratie al BNR.



O mare grija a guvernatorului este inflatia, care ramane o problema nerezolvata pe agenda sa de sef al bancii centrale.



"Suntem pe deplin constienti ca rezultatele noastre in ceea ce priveste combaterea inflatiei sunt inca nesatisfacatoare si suntem pregatiti sa adoptam noi masuri pentru a aduce inflatia la un nivel comparabil cu cele inregistrate in alte tari aflate in proces de aderare la UE", afirma Mugur Isarescu.



Guvernatorul isi incepea actualul mandat la un nivel al inflatiei de 55%, care ar urma sa fie adus la sfarsitul acestui an la 9%, in urma unei strategii de reducere graduala.



Daca banca centrala isi va indeplini obiectivul de 9%, urmatoarea etapa va presupune introducerea unui program pentru tintirea inflatiei incepand cu 2005. In acest context, inflatia ar continua sa coboare pana la 6% la sfarsitul lui in 2005, respectiv la 4-5% in decembrie 2006. "Aceasta strategie vizeaza reducea ratei inflatiei cu pana la o treime in fiecare an intr-o maniera sustenabila, concomitent cu crearea unor conditii favorabile solutionarii dezechilibrelor fundamentale din economie", arata Isarescu.



Pana cand inflatia va ajunge la 4-5%, Isarescu poate bifa ca obiectiv atins majorarea rezervelor internationale oficiale de la un nivel apropiat de cota zero la peste 7,9 miliarde euro (inclusiv aurul) la finele lunii martie. "Rezervele valutare sunt administrate intr-o maniera conservatoare", afirma guvernatorul. Banca centrala urmareste trei mari obiective: administrarea prudenta a activelor in vederea conservarii valorii principalului, asigurarea lichiditatii pentru efectuarea platilor si a interventiilor pe piata valutara si realizarea unor investitii sigure care sa genereze venituri rezonabile.





Marea provocare



Reducerea inflatiei face parte dintre numeroasele criterii de aderare la Uniunea Europeana, a caror indeplinire ramane, in opinia guvernatorului, marea provocare pentru Romania.



"Romania a inchis provizoriu 22 din cele 30 de capitole de negociere, din acest punct de vedere aflandu-se intr-o pozitie la fel de buna ca si cea in care se aflau in urma cu trei ani tarile care adera la Uniunea Europeana in 2004", spune Isarescu. De asemenea, el arata ca Romania indeplineste doua dintre criteriile de convergenta prevazute in Tratatul de la Maastricht, respectiv cele privind nivelul deficitului bugetar si nivelul datoriei publice totale, astfel ca, in aceasta privinta, se afla pe picior de egalitate cu majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.



"Din perspectiva unor criterii de convergenta reala cum sunt gradul de deschidere a economiei sau ponderea comertului cu statele Uniunii Europene in totalul comertului exterior, performanta tarii noastre se situeaza la niveluri comparabile cu cele consemnate in tarile care adera la Uniunea Europeana in acest an", apreciaza guvernatorul. "Nu putem spune ca ne-am atins toate tintele, insa, prin munca asidua si eforturi concertate, vom putea intra in Uniunea Europeana in 2007".





Temerile anului electoral



Guvernatorul BNR se arata inca o data increzator in angajamentul asumat de guvern de a tine sub control cheltuielile publice, chiar daca 2004 este un an electoral. De asemenea, el crede in eficienta ancorelor externe, care vor face "ca riscul unor derapaje politice in 2004 sa fie unul foarte redus".



"Guvernul si-a declarat in mod repetat angajamentul de a inchide capitolele de negociere in acest an. De asemenea, Romania trebuie sa obtina statutul de economie de piata functionala in cursul actualului mandat al Comisiei Europene (pana in luna octombrie)". Totodata, guvernul a incheiat negocierile cu FMI pentru incheierea unui nou tip de acord, de supraveghere preventiva.



Isarescu apreciaza ca primele semne din acest an sunt incurajatoare - "pana in prezent, atat politica fiscala, cat si cea salariala au fost prudente" -, reamintind, in acelasi timp, necesitatea continuarii de catre guvern a reformelor structurale si a privatizarii sectorului energetic conform calendarului stabilit. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO