Eveniment

Italienii de la Montresor: "Vom produce vinuri aici pentru piata europeana"

01.06.2005, 20:05 27

Producatorul de vinuri italian Montresor, care a intrat pe piata romaneasca prin achizitia a 1.000 de hectare in Dobrogea, intentioneaza sa produca vinuri pentru a le exporta pe piata UE.

"Romania a intrat in atentia noastra in urma cu doi ani. Programul nostru prevede productia de vinuri de o calitate foarte buna care sa fie exportate pe pietele vest-europene si peste Ocean", spune Giorgio Montresor, managing director Montresor Group Verona.

Compania a achizitionat 1.000 de hectare in localitatea Crucea din Constanta, o crama care se afla acum in reconstructie si urmeaza sa replanteze 100 de hectare cu vita de vie cu soiuri de Feteasca Neagra, Feteasca Alba, Pinot Noir, Pinot Gris si Cabernet Sauvignon.

"Pe restul de pamant, care este pentru moment cultivat cu orz si grau, intentionam sa cooperam cu Universitatea din Verona aflata in bune legaturi cu Universitatea din Iasi pentru a studia posibilitatea unor culturi inovative care sa se potriveasca cu conditiile din zona. Credem foarte mult in agricultura romaneasca si intentionam sa investim si sa ramanem aici. Viitorul agriculturii europene va fi in Romania", spune Giorgio Montresor.

Basil Zarnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), din care fac parte principalii jucatori de pe piata vinurilor, spune ca Montresor alaturi de ceilalti investitori straini dar si de cei autohtoni poate contribui la promovarea vinurilor romanesti pe pietele externe.

"Vinurile romanesti au cu siguranta sanse de success pe pietele internationale atat cu aportul investitorilor straini, dar si cu cel al investitorilor autohtoni. Vinurile romanesti traiesc un paradox acum, dar care este temporar: desi sunt mult mai bune decat cele produse in urma cu zece ani, au o prezenta mai redusa pe pietele externe", sustine Zarnoveanu. El spune ca soiurile de vita de vie alese de italieni pentru a le planta in Romania arata un echilibru intre cele locale: feteasca Neagra si Feteasca Alba si cele clasice: Pinot Noir, Pinot Gris si Cabernet Sauvignon. "Amandoua soiurile locale au avut la un moment dat o notorietate foarte buna pe pietele internationale, in special Feteasca Neagra pe piata germana. Cu celelalte soiuri pot lupta pe pietele internationale, dar numai ca vor intra intr-o competitie acerba cu alti jucatori din Australia sau Franta", spune Zarnoveanu.

Compania Montresor a fost infiintata in a doua parte a secolului XIX in Verona si este in continuare o afacere de familie. Montresor detine proprietati si crame in Trentino, Piemonte, Friuli, Sicilia si Calabria.

Piata autohtona a vinurilor a fost estimata pentru anul trecut de ONIV la circa 310 milioane de euro. Principalii jucatori pe piata vinurilor de soi sunt Murfatlar, Jidvei Alba Iulia, Cotnari, Vincon Vrancea si Vinia Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO