Eveniment

Joseph Stiglitz: Serviciile bancilor sunt prea scumpe

22.05.2009, 00:00 18

Sistemul financiar a ajuns sa ofere servicii prea scumpe, bancherii fiind concentrati pe maximizarea profitului propriu, le-a spus Joseph Stiglitz, fost vicepresedinte al Bancii Mondiale si laureat al Premiului Nobel pentru economie, participantilor la Formul Financiar Central si Sud-Est European.
"Ar trebui sa fie posibil sa cumperi ceva de la comerciant si sa poti plati, transferand bani din contul tau in contul lui. Tranzactia electronica are un cost foarte mic. Dar bancile taxeaza cu 1%-2% din valoarea tranzactiei, care la un bun de 10.000 de dolari ajunge sa reprezinte o suma importanta. Si-au folosit pozitia de monopol pentru a mari costurile de tranzactionare", a explicat Stiglitz. Si pe plan local bancile percep comisioane similare pentru platile cu cardul la comercianti, care sunt suportate de vanzator, din marja proprie.
Vorbind despre inovatia din sistemul financiar american, Stiglitz spune ca bancherii au fost atat de inventivi in crearea de produse care sa ocoleasca reglementarile incat au ajuns sa nu mai inteleaga propriile afaceri. "S-a gresit cand s-a considerat ca pietele financiare sunt un scop in sine. Sunt doar un mijloc, cand functioneaza corect activitatea economica poate sa creasca mai repede. La noi sistemul financiar a creat riscuri, nu le-a diminuat. A alocat gresit capitalurile, si a facut-o la costuri foarte mari. Un sistem financiar bun trebuie sa fie mic".
El spune ca toate segmentele sectorului financiar au gresit masiv, incluzand pe lista si agentiile de rating, care s-au aflat in conflict de interese atunci cand au fost platite de bancile de investitii pentru a evalua obligatiunile pe care le vindeau.

Despre Romania

  •  Conditiile negociate cu FMI sunt cele pe care Romania si le dorea
  •  Rezervele minime obligatorii pot fi reduse pentru a stimula economia
  •  Reglementarea bancara a fost buna, au existat cateve bubble-uri, dar nu importante
  •  Aveti un avantaj: ati inceput criza cu un exces de cerere
  •  Cursul flexibil ajuta, dar eficienta lui este diminuata de ponderea mare a creditelor in valuta
  •  Este o tara mica in Europa. Aveti un avantaj, o crestere mica a cotei de piata va pune intr-o pozitie mai buna

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO