Eveniment

Jumatate din IMM-urile din Romania au inregistrat scaderea vanzarilor pana la 50% din cauza crizei

06.08.2009, 19:36 42

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii se confrunta cu o scadere a vanzarilor intre 21% si 50% din cauza crizei economice, conform unui studiu realizat in luna iunie de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNCGIMM).

„Peste 90% dintre firmele intervievate au raspuns ca au avut vanzari mai mici in acest an. Dintre acestea 27% au avut afaceri diminuate cu pana la 20%, 53% cu 21%-50%, iar 20% cu peste 50%. Este o problema la nivel national avand in vedere ca 98% dintre firmele din Romania sunt IMM-uri", a spus Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

Razvan Ciuculin, director general al Baby Design, firma care comercializeaza mobilier pentru copii si care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 650.000 de euro, spune ca efectele crizei financiare se resimt in afacerea lui. „In primul semestru, cifra de afaceri a scazut cu circa 35%, iar acest fapt s-a datorat si inchiderii a doua magazine in Sibiu si in Bucuresti care nu mergeau. Noi suntem legati de mersul pietei imobiliare, care in prezent este blocata. Pana la sfarsitul anului speram sa nu avem o scadere a cifrei de afaceri mai mare de 35%", spune Ciuculin. El spune ca introducerea impozitului forfetar este o alta masura care pe termen lung ii afecteaza afacerea. „Chiar daca platim lunar putin, circa 700 de lei, in timp se aduna niste sume importante pentru noi mai ales in perioada de criza".

Si Dragos Sabaran, managing partner al firmei Glassworks care produce mobilier din sticla si ofera consultanta in amenajarea spatiilor, spune ca vanzarile in luna iunie s-au redus cu 38% fata de perioada similara a anului trecut. „In principal, marile companii cu care am lucrat au renuntat anul acesta la proiecte si deci au scazut comenzile catre noi. In schimb, segmentul de clienti mici si mijlocii se mentine la parametrii de anul trecut. Totodata, clientii ne cer sa ii amanam cu plata facturilor pana la 45 de zile", spune Sabaran. Glassworks a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 500.000 de euro si are opt angajati.

Conform studiului realizat de FNCGIMM, printre cele mai importante obstacole pentru firme din punct de vedere administrativ se numara introducerea impozitului minim (63% dintre firmele respondente), precum si inasprirea inspectiilor si controalelor pentru 49%. O alta problema pentru 44% dintre firme o reprezinta lipsa unor reglementari privind preturile.

Intre masurile pe care firmele le-au luat pentru a scadea impactul crizei economice, cei mai multi, respectiv 36%, au operat scaderi ale cheltuielilor administrative, iar 19% au redus numarul angajatilor, in timp ce doar 9% au redus veniturile angajatilor.

Impozitul minim ramane

Premierul Emil Boc spune ca introducerea impozitului minim a fost benefica, incasarile generate de acesta depasind asteptarile, si impozitul poate fi mentinut in domeniile in care evaziunea fiscala este greu de controlat. „Cred ca pentru 2010 trebuie sa ne orientam in ceea ce priveste impozitul forfetar cu aplicabilitatea lui spre acele domenii si activitati unde se justifica si unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel eliminata", a spus premierul. Ministrul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri, Constantin Nita, a afirmat ca pe langa cresterea incasarilor la buget, introducerea impozitului a dus la o reducere a locurilor de munca si la majorarea cheltuielilor cu somajul. „Trebuie sa vedem si ce-am pierdut prin introducerea impozitului minim. Am pierdut locuri de munca, avem cheltuieli mai mari cu somajul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO