Eveniment

Jurnal de front 28 februarie 2022

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson insotita de ministrul de Interne Lucian Bode si secretarul de stat Raed Arafat a vizitat Punctul de Trecere a Frontierei de la Vama Siret, dar si tabara mobila de refugiati amenajata pe stadionul din localitate, luni, 28 februarie 2022.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson insotita de ministrul de Interne Lucian Bode si secretarul de stat Raed Arafat a vizitat Punctul de Trecere a Frontierei de la Vama Siret, dar si tabara mobila de refugiati amenajata pe stadionul din localitate, luni, 28 februarie 2022.

01.03.2022, 00:05 120

Germania se înarmează

Germania trimite arme Ucrainei. Este o decizie de neînchipuit, până acum câteva zile, când lumea întreagă a râs că le trimite ucrainenilor căşti. În plus, armata Germaniei va cumpara, pentru propria-i armată, armament de 100 de miliarde de euro, a anunţat cancelarul Olaf Scholz. Cheltuielile militare ale Germaniei sunt de până în 60 de miliarde de dolari, anual. Ale Rusiei sunt de 65 de miliarde de dolari. 100 de miliarde de euro pentru reînnoirea armatei germane este un pas colosal însă, într-o direcţie greu de bănuit. Germania a ieşit din politica ei ponderată, după atacul Rusiei asupra Ucrainei şi după ce Kremlinul a ameninţat Europa cu un război nuclear.

 

Ucraina rezistă

Ucraina a rezistat şi ieri uimitor, deşi atacurile ruşilor sunt din ce în ce mai puternice. În războaie, principala armă este minciuna şi apoi tancul. Ucrainenii spun că au „anihilat” 4.000 de inamici, dar datele nu pot fi verificate din surse independente. Pierderile, în rândul populaţiei civile nu pot fi contestate, când ruşii bombardează oraşe şi blocuri de locuinţe. Ruşii nu spun nimic despre pierderile lor, dar, în epoca internetului, în imagini cu zeci de blindate ruseşti distruse pe drumurile Ucrainei, presupunerea nu poate fi decât că ele sunt mari. Rusia a atacat şi ieri Ucraina chiar în vreme ce invita Ucraina la „dialog”, la „negocieri de pace”. Trebuie să fie limpede până la capăt: agresorul este Rusia. Nu Ucraina a atacat Rusia, ci Rusia a atacat oraşele şi infrastructura Ucrainei. Spaţiul aerian al Europei este, de două zile, interzis avioanelor ruseşti.

Exodul

Imagine prezentate de televiziuni despre exodul ucrainienilor din calea războiului sunt covârşitoare. Sunt femei cu copii în braţe sau în cărucioare, pentru că bărbaţii de până în 60 de ani nu mai au voie, potrivit legii marţiale, să plece din Ucraina. Unii din cei care pleacă au prieteni în Occident, alţii în Polonia (în Polonia lucrează un milion de ucraineni), iar alţii nu ştiu unde să meargă. Până aseară, în jur de 50.000 de refugiaţi de război urma să rămână în România. Guvernul român spune că poate primi până la o jumătate de million de refugiaţi de război.

Răspunsul Europei şi al SUA

Multe bănci ale Rusiei au fost excluse din sistemul Swift, un sistem internaţional de plăţi. Până acum două zile acest lucru părea de necrezut. Nu exista, la închiderea ediţiei, o listă a lor. Însă şi mai dăunătoare Rusiei decât excluderea acesteia din Swift este o mişcare de izolare a băncii centrale a Rusiei. Împiedicarea acesteia de a folosi rezervele internaţionale de 630 de miliarde de dolari pentru susţinerea rublei ar putea duce la prăbuşirea valorii băncii cu consecinţe grave pentru economia rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO