Eveniment

KPMG: Piata fuziunilor si achizitiilor a ajuns la 5 mld. euro

19.02.2008, 20:46 20

Piata romaneasca de achizitii si fuziuni a fost anul trecut de 5 mld. euro, cea mai mare parte a tranzactiilor fiind inregistrate in sectorul imobiliar, a declarat ieri Wilson Balachandra, partener in achizitii si fuziuni al companiei de consultanta si audit KPMG.
"Cele 5 mld. euro includ preluarea Rompetrol de KazMunaiGaz, evaluata la 2,5 mld. euro si achizitia Petromservice de catre Petrom, evaluata la circa 300 mil. euro. Pentru anul 2008 estimez un nivel de circa 3 mld. euro, in crestere fata de anul trecut, daca nu luam in considerare cele doua tranzactii mentionate", a spus Balachandra in cadrul seminarului "Valoarea companiilor romanesti".
Reprezentantul KPMG a mai spus ca investitorii sunt atrasi de clinicile private, de companiile din sectorul tehnologic care produc software de business si de sectorul materialelor de constructii.
Sectorul imobiliar ramane insa cel care va inregistra cele mai multe tranzactii. "In topul celor mai importante 20 de tranzactii inregistrate anul trecut, aproximativ jumatate sunt din domeniul imobiliar", a adaugat el. Acesta este urmat de serviciile financiare, retail si sectorul farmaceutic.
"Dificultatile de pe pietele externe nu se resimt in Romania, poate doar putin pe sectorul imobiliar. Pe acest segment numarul tranzactiilor din ultimele luni a fost mai redus fata de perioada anterioara. Nu stiu daca se va simti criza internationala si in perioada urmatoare pe piata romaneasca", a adaugat Balachandra.
El a apreciat ca piata achizitiilor si fuziunilor este "fierbinte" si ca se asteapta sa ramana si in continuare la fel de intensa.
"Vom asista la mai multe activitati din partea investitorilor anul acesta", a mai spus oficialul KPMG. Balachandra a precizat ca in acest an vor fi incheiate foarte multe tranzactii de tip private equity, multe firme internationale de acest tip fiind interesate de companiile romanesti.
La randul sau, Cornel Marian, directorul de investitii al companiei Oresa Venture, a spus ca fondurile de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc - n.r.) au incheiat putine tranzactii in Romania, desi sumele disponibile pentru investitii sunt foarte mari.
El explica acest lucru prin orientarea fondurilor spre achizitii de peste 50 mil. euro, sector in care sunt putine oportunitati, spre deosebire de businessurile evaluate intre 1 si 10 mil. euro, unde oportunitatile sunt foarte mari. "Sunt foarte multi bani disponibili, dar sunt foarte putine tranzactii. Echipele de administrare ale fondurilor de investitii prezente pe piata romaneasca nu au capacitatea de a pune la lucru banii pe care ii au la dispozitie", a spus reprezentantul companiei suedeze de investitii.
El a mai precizat ca fondurile de investitii sunt concurate de banci si investitori strategici in realizarea de investitii pentru dezvoltarea companiilor. Oresa Venture a facut anul trecut achizitii de circa 10 mil. euro pe piata locala.
"Ne propunem doua sau trei achizitii pe an, cu o valoare de 10-15 mil. euro fiecare. Negociem in acest moment o preluare in valoare de cateva zeci de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului speram sa incheiem doua tranzactii", a adaugat Marian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO