Eveniment

Laptele s-a scumpit in Europa, se pregateste Romania

Laptele s-a scumpit in Europa, se pregateste Romania

Click pentru imaginea marita

04.07.2007, 18:06 90

Pretul laptelui pe pietele europene a crescut in ultima perioada din cauza secetei mondiale, tendinta care se va propaga si pe piata locala.
Producatorii locali estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, pretul laptelui va creste cu circa 10-15%. "La scara europeana piata de lapte este foarte stramtorata, iar la nivel mondial exista lipsuri mari de lapte", a declarat Gerbrand de Boer, directorul general al producatorului de lactate Friesland Romania.
In Noua Zeelanda si in Statele Unite a scazut foarte mult productia de lapte din cauza secetei si la fel se intampla si in Europa, de aceea in Olanda si in Marea Britanie au crescut preturile lactatelor, spune si Livia Diacencu, administratorul companiei Dutch Dairy Farm, unul dintre furnizorii de lapte ai producatorului de lactate Danone. De exemplu, fermierii britanici au anuntat o majorare a pretului laptelui cu 5% incepand cu 1 iulie. "Este o tendinta generala care se va vedea si pe plan local", a adaugat Diacencu.
O consecinta a crizei laptelui la nivel mondial, vizibila deja pe plan local, este deja cresterea de pret inregistrata de laptele praf.
"Din cauza lipsei de lapte din Europa, pretul laptelui praf a crescut anul acesta cu 25% comparativ cu 2006", a declarat Ioan Balan, directorul general al Covalact si vicepresedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). El confirma o productie redusa de lapte pe plan local comparativ cu anul precedent si aparitia unor cresteri de pret la achizitia laptelui de la furnizori si la produsele lactate.
"Este lipsa de furaje, iar productia de fan este la jumatate din productia anului trecut. In sudul tarii si in Moldova, pana aproape de Vaslui, a scazut productia de lapte comparativ cu anul trecut", a explicat el. In Romania, laptele este colectat de la punctele de colectare ale fermierilor mici, care produc lunar mai putin de 3.000 de tone de lapte, sau de la fermele mari de vaci cu lapte, care produc conform normelor europene. Din acest motiv producatorii de lactate platesc diferite preturi pentru achizitionarea materiei prime.
Potrivit vicepresedintelui APRIL, in prezent, un litru de lapte costa 0,75 lei cand este achizitionat de la punctele de colectare si intre 0,85 si 1 leu pe litru pentru laptele cumparat de la fermierii mari. "Pretul laptelui conform va creste anul acesta cu aproximativ 1.000 de lei vechi la litrul de lapte. Aceasta crestere a inceput deja pe plan local din luna iunie", a spus Balan.
De Boer nu crede insa ca pretul laptelui va inregistra o crestere considerabila comparativ cu anul trecut. "Preturile pe care noi le platim in Romania pentru laptele conform sunt in prezent mai mari decat preturile din Olanda, Slovacia, sau Ungaria. Cred ca este posibil sa creasca preturile, dar la laptele neconform din cauza presiunii preturilor mondiale", a declarat De Boer. El a adaugat ca faptul ca leul este foarte puternic fata de euro favorizeaza de asemenea cresterea importurilor, care sunt mai ieftine.
Potrivit reprezentantilor industriei, pe plan local aceasta crestere de pret se va vedea cel mai bine in toamna. "Vanzarile de lapte scad in retail pe perioada de vara, deoarece majoritatea persoanelor pleaca fie din tara, fie spre mediul rural. Scumpirea va incepe undeva in toamna-iarna, cand se vor discuta noile preturi", a explicat Diacencu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO