Eveniment

Lazea, BNR: Deficitul bugetar ridicat ramane „o piatra de moara"

24.05.2009, 19:38 18

Ponderile reduse ale exporturilor si creditului neguvernamental in PIB si dependenta scazuta de importurile energetice sunt atuuri ale Romaniei in criza economica, iar la polul opus se afla deficitul bugetar ridicat, „o piatra de moara", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la sfarsitul saptamanii trecute.

Lazea a mai spus ca, din pacate, cele trei atuuri „nu prea sunt cunoscute" de agentiile de rating care se uita la regiune si nu foarte atent la tara, motiv pentru care doua din trei au depunctat Romania.
Economistul-sef al BNR a declarat ca Romania a fost afectata de trei „pietre de moara" pe care le inregistra la debutul crizei. „Romania ar fi putut sa intre in aceasta criza la fel ca si Cehia, cu fruntea sus, daca nu ar fi avut trei probleme majore: deficitul bugetar foarte mare, 5,3%, cel mai mare din ultimul deceniu, deficitul de cont curent, de 12,3% din PIB, si ritmul foarte inalt de creditare, de peste 60%. Doua din ele sunt pe cale sa se corecteze: contul curent a scazut si e pe cale sa scada foarte rapid si creditarea bancilor este pe cale sa scada poate mai rapid decat ar fi cazul sau decat ne-am astepta. Ramane ca problema deficitul bugetar", a declarat Lazea.
Oficialul BNR a mentionat ca pentru acest an spera ca nu vor exista excese fiscale si salariale, dar ca este putin probabil sa se intample acest lucru. „Anul trecut in mod clar a fost amprenta unui an electoral. Speram ca anul asta, chiar daca este din nou an electoral, sa nu mai avem aceleasi excese fiscale si salariale. De ce speram? Nu stiu... din prostie. Nu stiu de ce speram. Pentru ca vad ca sindicatele iarasi vorbesc de cresterea salariului minim de la 600 la 800 (de lei - n.r.), deci cu 33%", a spus Lazea. El a amintit ca guvernatorul BNR Mugur Isarescu, a spus ca atat timp cat se vorbeste despre cresteri de 30% va fi o criza permanenta, deoarece diferenta dintre aceste majorari si productivitatea muncii ajunge fie in inflatie, fie in deprecierea cursului.
In privinta suprataxarii bancilor straine, oficialul BNR a spus ca aplicarea taxei „Robin Hood" nu este o decizie optima, intrucat ar indeparta si mai mult bancile straine si ar insemna o incalcare a libertatii contului de capital.
El a adaugat ca o solutie ar fi ca BNR sa primeasca de la Parlament puteri sporite in relatia cu bancile comerciale in sensul „de a cere bancilor recapitalizare si, daca ele nu fac acest lucru, sa poata BNR sa schimbe managementul si, la limita, actionariatul bancilor, atunci putem obtine, pe o alta cale, un efect similar".
 
Optimism extern
Asteptarile expertilor financiari privind perspectivele economiei Romaniei in urmatoarele sase luni au redevenit pozitive in mai, respectiv la 11,7 puncte, comparativ cu -14,4 puncte in luna aprilie, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Group Bank. In pofida prognozei optimiste privind economia romaneasca in urmatoarele luni, perceptia analistilor referitoare la situatia actuala s-a inrautatit cu 13 puncte, la un nivel negativ foarte ridicat, respectiv -69,2 puncte, potrivit institutului. Asteptarile privind evolutia indicelui BET al pietei de capital de la Bucuresti au scazut cu 18,9 puncte in luna mai, la 10,9 puncte.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO