Eveniment

Legea salarizarii unice va egala salariul unui medic primar cu cel al unui capitan sau al unui artist de opera. Cum comentati?

16.04.2009, 19:22 496

In urma discutiilor pe tema legea salarizarii unice din sistemul bugetar sindicatele si patronatele au cazut de acord asupra introducerii unui sistem numit functie-echivalent, potrivit caruia vor fi alese functii considerate comparabile ca volum de munca si responsabilitate care vor fi remunerate la fel.

Functii ca aceea de medic primar, profesor cu grad I de liceu si vechime de 6-10 ani si cea de referent superior vor deveni repere de ierarhizare si vor fi echivalate cu functii din alte domenii.
„Este o propunere, nu exista un proiect de lege in acest sens. Trebuie reduse ca numar si cuantum sporurile care conduc la venituri enorme in sistemul bugetar si trebuie introdus un sistem de indexare graduala a salariilor mici, perioada in care salariile mari vor fi inghetate", a spus Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa.
Astfel, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata din punct de vedere al salarizarii, conform propunerii, cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister, artist liric de opera.
Postul de profesor cu gradul I de liceu si o vechime in munca de 6-10 ani ar fi echivalenta cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalata cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical, laborant.
„S-a stabilit un set de criterii in functie de care va fi evaluat fiecare post in parte, astfel incat raportul intre cel mai mic salariu si cel mai mare salariu sa fie de maximum 1 la 20, nu 1 la 50 sau 1 la 70, cum se intampla in prezent in unele institutii de stat", a precizat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Reprezentantii sindicatelor au spus ca Ministerele Apararii, Justitiei, Administratiei si Internelor si Afacerilor Externe nu doresc sa intre intr-o grila unica de salarizare si sustin mentinerea sistemelor proprii. „Exista niste categorii profesionale, cum sunt procurorii, judecatorii sau gradele superioare din armata, unde veniturile salariale sar de 100 mil. lei pe luna", a precizat Dandea.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa finalizeze legea salarizarii unice pana la 1 octombrie.
„Eu voi fi garantul ca aceasta lege se va aplica si ca se va face. Stiu ca exista deja presiuni din sistem, de la sistemul privilegiat al bugetarilor existenti, ca aceasta lege sa nu se faca, dar va asigur ca nu voi accepta ca aceasta lege sa nu mearga pana la capat si sa nu puna ordine in sistemul salarizarii bugetarilor", a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
 
Cum vor fi ierarhizate salariile in sistemul public
Medic primar = Conferentiar universitara = Capitana = Consilier superior in ministera = Artist liric de opera
Profesor cu gradul I de liceua = Plutonier adjutant cu studii superioarea = Muzeograf gradul II = Farmacist
Referent superior in ministera = Secretar de scoala = Pedagoga = Soldata = Statistician medicala = Laborant

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO