Eveniment

Legumele tot mai ieftine au ajutat la reducerea inflatiei si in octombrie

Legumele tot mai ieftine au ajutat la reducerea inflatiei si in octombrie

Cartofii s-au ieftinit cu 10% in octombrie

13.11.2006, 18:07 15

Inflatia anuala a ajuns in octombrie la un nou minim istoric, de 4,8%, pe fondul ieftinirii cu peste 4% a legumelor, continuand tendinta din vara.
Cresterea preturilor de consum a fost de 0,2% in luna octombrie si de 4,8% pe ultimele 12 luni, cea mai mica valoare consemnata in ultimii 17 ani. Practic, inflatia a atins un nou minim istoric, coborand in premiera sub tinta Bancii Nationale a Romaniei, fixata la 5% plus sau minus un punct.
In octombrie, cea mai mare ieftinire au avut-o legumele, cu peste 4%, continuand tendinta inceputa in aceasta vara.
Comparativ cu 1 iunie, legumele sunt acum mai ieftine cu aproape 27%, dupa cinci ieftiniri consecutive. Legumele au o pondere de peste 4% in cosul lunar de consum, la fel ca si cea a lactatelor si jumatate din ponderea painii si a carnii, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Prin aceasta pondere relativ ridicata, legumele au reusit sa traga in jos ritmul inflatiei, pe tot parcursul verii. Numai cartofii s-au ieftinit cu 10% in octombrie. Mai mult, legumele sunt acum mai ieftine cu 15% fata de inceputul anului. Desi este posibila o crestere a pretului acestora in noiembrie si decembrie, ieftinirea cu 15% din primele 10 luni ramane o premiera.
"Incetinirea inflatiei ne-a depasit asteptarile", a comentat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El a avansat in primavara cifra de 6% pentru inflatia de anul acesta, cand guvernatorul BNR Mugur Isarescu vedea o inflatie de circa 6,8%.
Cifrele anuntate de Statistica l-au surprins si pe Florian Libocor, analist financiar la BRD SocGen. El spune ca piata vedea o inflatie de 0,4% in octombrie si de 5,1%-5,2% anualizat.
Referitor la ieftinirea legumelor, el crede ca aceasta ar putea proveni din import. "La produsele alimentare in general, importurile de anul acesta ar putea sa fie explicatia ieftinirii, datorita provenientei, dar si a aprecierii nominale a leului, care a ieftinit importurile", spune Libocor. El crede ca oferta din productia interna este sub nivelul cererii, acesta fiind motivul necesitatii unor importuri.
In acelasi timp, Banca Nationala pune ieftinirea legumelor pe seama "unui an agricol bun", desi statisticile privind productia agricola nu sunt la fel de convingatoare ca cele privind inflatia. Practic, in prima jumatate a anului, productia agricola s-a situat la acelasi nivel cu cea de anul trecut, cand inundatiile au facut ravagii printre recolte, fiind necesare importuri mai mari decat de obicei.
Daca anul trecut deficitul de oferta si intrarea de legume de import au scumpit aceste produse, anul acesta revenirea la conditii agricole normale a dus la ieftinirea legumelor.
In contrapondere, ouale s-au scumpit in octombrie cu 11%, celelalte alimente neavand variatii semnificative. La fel, bunurile nealimentare si serviciile au avut oscilatii mai mici de un punct.
Ritmul de scadere al inflatiei a fost anul acesta mai accelerat decat se asteptau cei de la BNR, principala explicatie fiind amanarea calendarului de scumpiri la produsele cu preturi administrate (in principal energie si utilitati). Din acest motiv, Guvernul a anuntat recent o scumpire a gazelor naturale, pentru a diminua presiunile inflationiste ce se anunta la anul.
Deocamdata, prognoza oficiala privind inflatia de la sfarsitul anului este de 5,5%, dar ea "probabil ca este pesimista prin prisma ultimelor cifre comunicate de Statistica", spune Ghizdeanu.
Anul viitor presiunile inflationiste se vor acumula, in primul rand, din cauza revenirii la scumpirile produselor cu preturi administrate.
De asemenea, efectul de "soc al integrarii" ar putea determina reveniri ale anticipatiilor inflationiste. Pentru 2007, BNR a fixat o tinta de inflatie de 4%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO