Eveniment

Leul le-a mancat exportatorilor 200 mil. euro in iunie

12.07.2007, 20:23 12

Aprecierea rapida a leului din ultimele luni ii pune din nou in dificultate pe exportatori, unii dintre acestia fiind nevoiti sa isi sisteze activitatea, potrivit patronatelor de profil.
"Un exportator de ceramica din Satu Mare cu 500 de angajati va fi nevoit sa sisteze activitatea, in conditiile in care peste 80% din platile pe care le realizeaza sunt in lei", a aratat Constantin Dumitru, presedintele confederatiei Conpirom, in cadrul unui seminar organizat de UGIR pe tema aprecierii leului. Potrivit lui Dumitru, scumpirea energiei electrice si a gazelor a crescut costurile de productie ale exportatorilor, in timp ce acestia incaseaza tot mai putin pentru valuta obtinuta din vanzarea produselor pe pietele externe.
"Diminuarea incasarilor din cauza aprecierii leului ne creeaza un deficit care nu poate fi acoperit din resurse proprii. Cu atat mai mult cu cat specificul activitatii in constructii de masini presupune perioade lungi de fabricatie, 4-9 luni, cu costuri inregistrate la un anumit curs si incasari la un curs mult mai mic", a declarat Constantin Savu, directorul general al Uzinsider, grup industrial care produce utilaje si echipamente pentru industria energetica.
"Orice procent de apreciere a leului va duce la pierderi lunare de 25 mil. euro pentru exportatorii romani", sustine Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). El calculeaza ca pe fondul unei aprecieri a leului cu 8% de la inceputul anului, exportatorii au pierdut in iunie 200 mil. euro, iar situatia se va repeta si in iulie.
Ionescu cere BNR sa reduca dobanda la 4% pe an, pentru a reduce atractivitatea leului pentru speculatorii straini. Aprecierea leului din ultimii ani a fost sustinuta in special de fluxurile financiare, alimentate de investitiile jucatorilor speculatori care au mizat pe intarirea monedei locale pe fondul procesului de convergenta.
Dobanda de politica monetara a BNR este de 7% pe an incepand din iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO