Eveniment

Liber la "Prima casa" pentru 1.000 de locuinte noi ipotecate. Cum comentati?

Liber la "Prima casa" pentru 1.000 de locuinte noi ipotecate. Cum comentati?

Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker

24.07.2009, 00:00 71

Alte aproximativ 2.000 de locuinte din Capitala sunt intr-un stadiu avansat de constructie si nevandute, marea majoritate a apartamentelor lor fiind construite prin credite bancare garantate cu ipoteca asupra ansamblurilor rezidentiale. Bancile finantatoare sunt direct interesate ca locuintele respective sa poata fi vandute prin "Prima casa".

La solicitarea bancherilor, premierul Emil Boc si-a dat acordul ca statul sa garanteze si credite acordate pentru locuinte din aceasta categorie, Ministerul Finantelor urmand sa accepte intr-o prima faza ipoteca de rangul II.

"Majoritatea ansamblurilor mari de locuinte au fost construite prin credite bancare. Nu am auzit de un proiect mare in Bucuresti care sa fie realizat integral din fondurile dezvoltatorilor", a declarat Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

El spune ca dezvoltatorii care mai au lichiditati ar putea ridica din fonduri proprii ipotecile puse de banci pe apartamente care au fost deja precontractate. Prin aceasta masura, apartamentele care vor fi vandute prin credite garantate de stat nu ar mai fi ipotecate in momentul cererii si analizarii dosarului. Pe de alta parte, Ilie de la Coldwell Banker spune ca sunt si locuinte construite integral din fondurile dezvoltatorului, un exemplu fiind Adama, care a finalizat proiectele Titanium (73 de apartamente) si Nordului (19) din Bucuresti fara a apela la credite bancare.

"In cazul nostru banca ne va da drumul la ipoteci pentru un numar de 30-50 de apartamente in vederea vanzarii prin acest program. Nu este nicio problema in ceea ce priveste ipotecile. La semnarea contractului de vanzare-cumparare oricum ipoteca bancara asupra acelui apartament ar fi fost ridicata", a declarat si Romeo Cazanescu, directorul general al firmei Conarg Real Estate, dezvoltatorul proiectului Rasarit de Soare din Titan.

Ansamblul, format din 988 de apartamente, va fi finalizat in luna septembrie a acestui an, fiind disponibile peste 400 de unitati. Pentru garsonierele situate la parterul blocurilor pretul porneste acum de la 39.000 de euro plus TVA.

Intalnirea dintre Ministerul Finantelor, BNR si bancheri care era programata pentru ieri dimineata la Asociatia Romana a Bancilor si in cadrul careia ar fi trebuit sa fie detaliate noile prevederi tehnice care trebuie incluse in conventia de garantare a creditelor a fost contramandata.

"S-a considerat ca ar fi caduca organizarea unei noi intalniri, dupa discutiile pe care le-au avut la Guvern cu primul-ministru reprezentantii bancilor care nu au intrat deja in program. Noi vom continua analizele asupra derularii procesului de garantare", a comentat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank.

El a precizat ca prevederile noii conventii de colaborare vor fi aplicabile si bancilor care au semnat documentul in forma initiala.

"Noi stiam de la bun inceput ca vor fi imbunatatiri, dar am ales sa demaram proiectul. Exista posibilitatea teoretica sa gasim in continuare, pe parcursul aplicarii, unele probleme", mai spune Ghetea.

O noua forma a Conventiei urmeaza sa fie publicata zilele viitoare in Monitorul Oficial, astfel incat si cele sase banci care nu agreasera forma initiala a programului - BCR, Raiffeisen, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Credit Europe, OTP Bank - sa isi lanseze pe piata o oferta de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO