Eveniment

Liderii PSD şi ALDE aşteaptă propunerile pentru noul Executiv şi speră să nu piardă guvernarea

Liderii PSD şi ALDE aşteaptă propunerile pentru noul...

Autor: Departamentul Corespondenţi

21.06.2017, 15:21 638

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu (PSD), a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că rezultatul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu reprezintă o reintrare în normalitate, în ciuda situaţiei atipice ca partidul majoritar să-şi demită propriul executiv.
Marius Oprescu, care este şi preşedinte executiv al PSD Olt, spune că n-a avut emoţii cu privire la rezultatul votului, deşi admite că a fost unul strâns.

„Este un vot normal. În sfârşit, intrăm într-o normalitate, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat este atipic. N-aveam niciun fel de dubiu că nu se întâmplă aşa, deşi votul a fost destul de strâns”, a afirmat el.

Preşedintele CJ Olt a adăugat că important este să se continue implementarea programului de guvernare, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile.

„Sperăm ca acum să continuăm implementarea programului de guvernare, ceea ce am promis oamenilor, şi să dăm drumul la investiţii. Până una - alta, mare lucru nu s-a făcut pe sectorul investiţiilor”, a conchis Marius Oprescu.

Alba

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat că şi-ar dori ca noul guvern să fie „mai patriot”, precizând că a venit momentul „să ţinem la România”.

„Îmi doresc să fie un Cabinet foarte performat, să fie condus de un bun coleg din PSD şi să se aplece cu toată tăria asupra problemelor care trebuie rezolvate în România. Mi-aş dori să fie mai patriot. Cred că a venit momentul să ţinem la România, la Transilvania, să ţinem la interesul naţional al românilor şi al României”, a spus Ioan Dîrzu, fiind întrebat ce aşteptări are de la noul Cabinet.

În privinţa moţiunii de cenzură, el a afirmat că este „un rezultat aşteptat” şi se bucură că echipa PSD „este unită şi hotărâtă să ducă mai departe implementarea programului de guvernare”.

„Mă bucur şi de aspectul că au reuşit colegii parlamentari din Ardeal să-şi spună punctul de vedere cu privire la problema cu UDMR-ul şi cu o mobilizare serioasă s-a reuşit şi trecerea moţiunii. Este un lucru bun şi apare ce spuneam înainte, restartarea guvernamentală, a activităţii politice şi administrative a ţării noastre”, a spus Dîrzu.

Parlamentarii de Alba au susţinut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Vaslui

Vasile Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, a declarat, miercuri, după moţiunea de cenzură, că votul i se pare „lămuritor” şi că acum urmează negocierirle pentru formarea unui nou guvern.

„Mie mi se pare că votul a lămuritor, guvernul sau ceea ce rămăsese din guvern şi refuza să părăsească posturile este obligat să facă acest lucru. Urmează negocierile pentru formarea unui nou guvern. Asta depinde de o majoritate care astăzi s-a manifestat şi sperăm că ea se va menţine în zilele următoare astfel încât în cadrul consultărilor cu preşedintele României să poată avansa o propunere sau mai multe propuneri în discuţiile pentru un premier”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vasile Buzatu, preşedintele PSD Vaslui

Arad

Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar a sous, despre Sorin Grindeanu şi Victor Ponta că ar trebui „să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul”, iar de la membrii viitorului Guvern aşeaptă „să nu uite că datorită partidului sunt acolo”.

„În primul rând îmi doresc ca cei care vor fi în viitorul Guvern să nu uite că datorită partidului sunt acolo. În al doilea rând, îmi doresc ca să respecte cu sfinţenie programul de guvernare, care a fost votat de români. În al treilea rând, cu siguranţă, cei care vor fi în viitorul Guvern îşi vor face datoria”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Întrebat ce se va întâmpla din punct de vedere politic cu Sorin Grindeanu şi cu Victor Ponta, preşedintele PSD Arad spune că speră ca cei doi „să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul”.

„Din punctul meu de vedere, ei, la această oră, sunt ieşiţi din viaţa politică la vârf. Probabil că au altă strategie, cine ştie. Chiar nu mă interesează nici de unul, nici de celălalt. Regret că au ajuns ca să aibă asemenea atitudini faţă de români. Şi aici nu pun faptul că au fost colegii noştri de partid, dar faţă de români s-au comportat execrabil. Sper să fie întotdeauna taxaţi de români când vor mai cere votul, indiferent dacă vor face parte sau nu dintr-un partid politic”, a mai spus Căprar.

Liderul PSD Arad a afirmat că nu ştie cine va fi premier.

Dolj

Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional îşi exprimă speranţa că preşedintele României, Klaus Iohannis, va nominaliza premierul propus de coaliţia PSD- ALDE, în cel mai scurt timp.

„Ceea ce era normal să se întâmple s-a întâmplat. Legitimitatea coaliţiei PSD-ALDE a fost întărită prin votul covârşitor dat în favoarea moţiunii de cenzură. Primul pas către soluţionarea crizei a fost astfel făcut. Ne exprimăm speranţa că preşedintele Klaus Iohannis va contribui la închiderea acestui episod de criză, prin nominalizarea candidatului de prim ministru ce va fi propus de coaliţia PSD-ALDE în cel mai scurt timp. Românii aşteaptă un guvern capabil să rezolve priorităţile de pe agenda reală a cetăţenilor, un guvern în stare să pornească motoarele unei economii care să genereze dezvoltare pe termen mediu şi lung”, a precizat deputatul ALDE, într-un comunicat de presă transmis corespondentului MEDIAFAX.

Gorj

Deputatul Alin Văcaru, vicepreşedinte al PSD Gorj, care a votat împotriva moţiunii de cenzură, spune că „viaţa merge înainte” şi nu crede că partidul va lua măsuri împotriva lui. Totodată, Văcaru a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un premier PSD, dar nu crede că acest lucru se va întâmpla.

„Sunt deputatul de Gorj, ales în circumscripţia electorală şi voi merge mai departe.Nu cred că au motive să ia vreo măsură împotriva mea. Nu vreau să stau niciodată de frică să nu fiu dat afară, doar că am un alt punct de vedere. Nu m-a chemat nimeni să mă convingă că trebuie să votez această moţiune. Să dea Dumnezeu să ne numească Iohannis Guvern de la PSD, ceea ce eu nu cred că se va întâmpla

Iaşi

Unul dintre cei mai aprigi adversari ai lui Liviu Dragnea, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, spune că respectă decizia luată în Parlament.

„Parlamentul României ca şi instituţie democratică pe care am propus-o prin Constituţie este una dintre puterile în stat care astăzi (miercuri – n.r.) a considerat necesar că trebuie să pice guvernul Grindeanu. Motivaţiile pentru care au făcut-o fiecare parlamentar în parte sunt convins că sunt diverse: unii au votat pentru, probabil un principiu de partid, alţii pentru un principiu de Constiuţie, alţii au votat ca să îl susţină pe Liviu Dragnea. Nu cred că s-au dus fiecare cu acelaşi gând acolo”, a declarat fostul lider PSD Iaşi, Mihai Chirica.

Potrivit unor informaţii 8 din 9 parlamentari PSD de Iaşi au votat moţiunea de cenzură.

„Asta este situaţia, este problema lor în faţa propriei lor conştiinţe. Dacă au făcut acest gest pentru faptul că au un obiectiv foarte clar faţă de comunitate şi înţeleg că îl pot sluji în felul acesta este o abordare, dacă au făcut-o confundând partidul cu liderul partidului este o altă abordare. Dar probabil că lucrurile se vor cizela în timp şi vom vedea exact ce s-a întâmplat acolo”, a explicat social democratul ieşean.

Timiş

Adrian Diaconu, senator PSD de Timiş, a refuzat să fie prezent, miercuri, în sală, declarând, corespondentului MEDIAFAX, că speră să „nu se adeverească cele mai negre prorocii” şi PSD să piardă guvernarea.

„Bănuiesc că toate calculele au fost făcute pe parlamentarii PSD şi ALDE, iar prezenţa sau neplecarea din sală a parlamentarilor minorităţii şi, am înţeles, a câtorva de la PMP a dat peste cap calculele. Dincolo de modalitatea de vot, în sensul că votul a fost controlat şi cu bilele la vedere, a fost un vot, s-a tranşat situaţia. De aici încolo, să sperăm că nu se adeveresc cele mai negre prorocii. Temerea mea este că partidul ar putea să piardă premierul, guvernarea, şi atunci ar fi într-adevăr o dramă. În rest, cred că lucrurile se vor calma, va fi nevoie de fiecare parlamentar PSD pentru voturile care vor urma. Nu am temeri vizavi de statutul personal, pentru că e nevoie în continuare de majorităţi, sunt voturi în continuare importante în care votul fiecărui membru de partid este important”, a afirmat Adrian Diaconu.

De asemenea, Adrian Pau, deputat PSD de Timiş, care a votat împotriva moţiunii, a precizat că „asta a fost voinţa colegilor”, cu privire la modul în care s-a votat moţiunea.

„Nu am cum să comentez, votul spune totul, asta a fost voinţa colegilor. Eu mă aştept să-mi continui activitatea aşa cum mi-am început-o”, a afirmat Adrian Pau.

Caraş-Severin

Ion Spânu, deputat PSD de Caraş-Severin, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că cei patru parlamentari din judeţ nu au votat moţiunea împotriva guvernului Grindeanu şi consideră că această „luptă” nu trebuia să se întâmple.

„Nu am niciun comentariu, nu-mi pare nici bine, nici rău, pentru că a fost guvernul PSD-ului, n-a fost guvernul altcuiva. Aici a fost o luptă absurdă, care nu trebuia să se întâmple, trebuia să se aşeze la masă, să dialogheze şi să ajungă la o concluzie. Am un gust amar, de dinainte am avut. Eu m-am poziţionat cum m-am poziţionat, a fost opţiunea noastră, a organizaţiei din Caraş-Severin, premierul Grindeanu s-a născut acolo, familia lui este de acolo, tatăl lui e colegul nostru. Ca atare, nu am semnat moţiunea şi astăzi nu ne-am prezentat la vot, ceea ce înseamnă tot acelaşi lucru, că am fost împotriva moţiunii. Nu am mai fost acolo, că nu avea rost, nu ne-am prezentat toţi cei patru parlamentari, e acelaşi lucru”, a afirmat Ion Spânu.

Deputatul PSD de Caraş-Severin a mai precizat că se teme că PSD va pierde guvernarea, după ce moţiunea de cenzură a trecut.

„Eu sper să se întâmple ceea ce trebuie să se întâmple, lucruri bune pentru PSD. Dar premierul va fi desemnat de către preşedintele Iohannis şi tare mă tem că propunerile PSD-ului nu vor fi acceptate de către preşedinte. Şi ca atare, eu cred că am pierdut guvernarea, că PSD a pierdut guvernarea. Eu cred că preşedintele Iohannis nu va desemna un prim-ministru din partea PSD-ului şi ALDE”, a declarat Ion Spânu.

Moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” a fost adoptată, miercuri, cu 241 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO