Eveniment

Locul 2 in UE dupa banii trimisi de muncitori acasa

12.12.2007, 19:48 12

Romania a ocupat anul trecut locul doi in UE in privinta sumelor de bani trimise in tara de origine de cetatenii care muncesc in strainatate, valoarea expedierilor romanilor ridicandu-se la 4,4 mld. euro, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat.
Emigrantii au trimis anul trecut 24 mld. euro in tarile de provenienta membre ale UE, cele mai importante destinatii fiind Spania, unde a fost expediata suma de 4,8 mld. euro, Romania si Marea Britanie, care a primit 3,5 mld. euro.
In cazul Romaniei, muncitorii care lucreaza in afara UE au trimis in tara 900 de milioane de euro, iar cei care muncesc pe teritoriul Uniunii - 3,5 mld. euro.
Analizand rutele de transfer al banilor pe teritoriul UE, cele mai mari sume au fost expediate din Italia catre Romania (1,66 mld. euro), din Marea Britanie catre Spania (1,2 miliarde de euro) si din Spania catre Romania (1 mld. euro).
Datele Eurostat privind valoarea totala a sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate in 2006, de 4,4 mld. euro, sunt inferioare estimarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 5,32 mld. euro.
Potrivit BNR, muncitorii romani au trimis in tara, anul trecut, 5,32 mld. euro, aproximativ 5,7% din PIB, in crestere cu 1,5 mld. euro comparativ cu 2005. Sursele dominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie si Spania pentru angajatii mai mult de un an. In cazul muncitorilor care au contracte pe termen scurt, banii au provenit in special din Italia, SUA si Germania.
Desi nu exista date oficiale privind numarul total al persoanelor aflate in strainatate, mai multe surse indica cifre care variaza intre 1,5 si 2 milioane de romani plecati la munca.
Pentru acest an, oficialii BNR estimeaza ca romanii din strainatate vor trimite in tara aproape 7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO