Eveniment

Locul sase in UE dupa inflatia anuala

17.01.2008, 19:41 16

Romania se afla pe pozitia a sasea in UE in functie de rata inflatiei anuale, care a atins in decembrie nivelul de 6,7%, dupa cel de 6,8% raportat cu o luna inainte, potrivit biroului de statistica Eurostat.
Datele publicate ieri de biroul european de statistica arata, pentru luna decembrie, o crestere a preturilor de consum din Romania de 0,6%, comparativ cu luna precedenta. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, vineri, ca inflatia de la finele anului 2007 a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de BNR, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,64% in ultima luna a anului trecut.
La nivelul Uniunii Europene, cea mai ridicata inflatie anuala a fost consemnata in Letonia - 14%, urmata de Bulgaria - 11,6%, Estonia - 9,7%, Lituania - 8,2% si Ungaria - 7,4%.
Olanda a inregistrat cel mai redus nivel al inflatiei anuale, respectiv de 1,6%, urmata de Finlanda si Norvegia, cu 1,9%. La calculul inflatiei din statele membre, Eurostat foloseste indici armonizati ai preturilor de consum, care permit compararea la nivel international a evolutiei preturilor.
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in decembrie la acelasi nivel ca in luna precedenta, de 3,1%. Acest indicator s-a situat in aceeasi perioada a anului 2006 la nivelul de 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO