Eveniment

Logan intra de la vara pe pietele din Franta si Germania

21.09.2004, 00:00 14

Dacia Logan, modelul produs in Romania de catre grupul francez de automobile Renault, se va vinde si in Franta, Germania sau alte state din Europa Occidentala incepand din iunie 2005.
Potrivit unor informatii de ultima ora, Dacia Logan ar fi prezentat in zilele urmatoare la Salonul Auto de la Paris.
Directorul executiv al grupului Renault, Louis Schweitzer, afirma ca o decizie privind comercializarea modelului fabricat la Pitesti pe pietele Europei Occidentale va fi luata in cursul saptamanii viitoare, potrivit publicatiei germane Welt am Sonntag.
Renault Logan, "automobilul de 5.000 euro" a fost lansat in luna septembrie in Romania si va fi fabricat in Rusia, Maroc, Columbia si Iran incepand de anul viitor. Grupul Renault a anuntat in luna iulie ca se asteapta ca profitul operational din al doilea semestru sa depaseasca nivelul de anul trecut, ca urmare a lansarii modelelor Modus si Logan, pentru pietele in dezvoltare.
Al patrulea producator european de automobile si-a majorat estimarile privind profitul anual cu un punct procentual, pana la 5,5%, in crestere fata de nivelul de 3,7% inregistrat in anul 2003.
Schweitzer a mai afirmat ca nu se asteapta la un reviriment al industriei auto europene cu prilejul salonului auto de la Paris, care incepe in aceasta saptamana, avand in vedere starea fragila a economiei europene. Numai o crestere a acesteia cu 2% ar putea duce la o majorare a volumului vanzarilor auto.
Renault intentioneaza sa ajunga, la nivelul anului 2010, la vanzari care sa totalizeze 700.000 de autoturisme Logan. Pana in luna septembrie a anului viitor, modelul va fi comercializat in 35 de tari din Europa si nu numai.
Pana in prezent, la aproape doua saptamani de la lansarea oficiala a sa pe piata romaneasca, modelul Dacia Logan a ajuns la vanzari de peste 13.000 de unitati, valoare ce depaseste estimarile de la inceputul anului facute de oficialii Dacia.
Modelul Dacia Logan se va produce atat in Romania cat si in tari precum Rusia, Maroc, Iran si Columbia, chiar daca nu sub numele Dacia, ci Renault.
Pentru a dezvolta acest model, francezii au investit la Dacia aproape de 500 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane de euro exclusiv pentru productia noului model.
Citigroup prevede ca, la vanzari de 700.000 de unitati cu un pret mediu de 6.000-7.000 de euro si o marja operationala de 5%, Logan ar reprezenta 18% din vanzarile de patru milioane de automobile vizate de Renault pentru 2010.
Deja, pana acum au fost primite peste 13.500 de comenzi pentru noul model, peste asteptarile oficialilor Dacia si a dealerilor acestei marci.
Pentru a dezvolta acest model, francezii au investit la Dacia aproape de 500 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane de euro exclusiv pentru productia noului model.
Logan va permite producatorului roman Dacia sa realizeze pentru prima data profit anul viitor, dupa ce de la venirea Renault ca actionar in 1999 a inregistrat an de an pierderi.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO