Eveniment

Lovitură în asigurări: mandatul şefului CSA a fost întrerupt brusc după numai un an

Lovitură în asigurări: mandatul şefului CSA a fost întrerupt brusc după numai un an
17.10.2012, 00:07 829

Această revocare reprezintă o premieră în industria financiară locală, niciun alt şef al unei autorităţi de supraveghere din acest sector nefiind schimbat până acum înainte de expirarea mandatului. Buzoianu fusese ales în septembrie 2011 în funcţia de preşedinte al CSA pentru un mandat de patru ani.

Senatorii şi deputaţii din comisiile reunite de buget-­finanţe ale Parlamentului au decis luni seara, după două ore de discuţii, să propună parlamentarilor revocarea din funcţie a preşedintelui CSA, motivând că instituţia condusă de Buzoianu şi-a exercitat ineficient atribuţiile de protecţie a asiguraţilor şi de supraveghere a situaţiilor financiare ale companiilor de asigurări. Conform legii, parlamentarii pot revoca din funcţie preşedintele CSA pentru abateri grave.

"Revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului CSA se face, la propunerea comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în şedinţă comună a celor două Camere, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţi­ilor sale sau, dacă se face vinovat de abateri grave, incompatibile funcţiei sale", potrivit legii 32/2000 care reglementează activitatea CSA.

Schimbarea lui Buzoianu din fruntea CSA, o instituţie care reglementează o piaţă de aproape 2 miliarde de euro, a avut loc la fel de rapid ca şi numirea sa din toamna anului trecut.

El a fost soluţia de rezervă pentru conducerea CSA după ce Romeo Comăniciu, un director de sucursală a unei companii de asigurări, şi-a retras candidatura ca urmare a criticilor că nu ar avea suficientă experienţă pentru o funcţie atât de importantă.

Buzoianu fusese anterior vicepreşedinte al CSA şi fusese nominalizat pentru un nou mandat de vicepre­şedinte.

Jucătorii din asigurări spun că astfel de mişcări bruşte afectează piaţa şi că parlamentarii ar trebui să se consulte cu asociaţiile profesionale din industrie înainte de a lua decizii atât de importante.

"Considerăm că principiul consultării asociaţiilor profesionale ar trebui luat în calcul de cei care numesc şi revocă din funcţie membrii Consiliului CSA, pentru că reprezentanţii pieţei de asigurări sunt cei care resimt în mod direct efectele acestor decizii", a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, asociaţia profesională a intermediarilor şi consultan­ţilor din asigurări.

El mai spune că brokerii, care reprezintă clienţii în relaţia cu asigurătorii, au informaţii direct de la sursă în ceea ce priveşte gradul de satisfacţie al asiguraţilor.

ZF a solicitat un punct de vedere referitor la această situaţie şi UNSAR, asociaţia profesională a companiilor de asigurări, dar reprezentanţii UNSAR nu au răspuns până la închiderea ediţiei.

Buzoianu respinge însă toate acuzaţi­ile şi consideră că este victima unei răfuieli politice după ce a deranjat mai multe societăţi de asigurări care practicau tarife nesustenabile la poliţele de răspundere civilă auto şi nu plăteau daune clienţilor şi service-urilor.

CSA a modificat la începutul anului normele privind asigurarea auto obligatorie şi a impus sancţiuni mai drastice pentru societăţile care nu plătesc la timp daunele sau nu plătesc deloc. Totodată, a fost pusă la dispoziţia clienţilor o linie telefonică prin care aceştia primesc asistenţă la formularea reclamaţiilor. Mai mulţi şefi din companiile de asigurări au primit amenzi în luna iunie din cauza numărului mare de plângeri trimise de clienţii nemulţumiţi la CSA.

Deciziile CSA în mandatul lui Buzoianu

Noiembrie 2011:

  • CSA obligă asigurătorii care nu plătesc la timp obligaţiile de plată pe poliţe RCA la penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii pentru fiecare zi de întârziere.

Decembrie 2011:

  • CSA a declanşat un control inopinat la compania Astra şi a interzis vânzarea de către asigurător a unei poliţe de sănătate prin încălcarea prevederilor legale.

Aprilie 2012:

  • Comisia pune la dispoziţia asiguraţilor o linie telefonică de tipul telverde prin intermediul căreia aceştia pot primi asistenţă în vederea formulării unei petiţii.
  • Consiliul CSA a aprobat modificarea normelor privind licenţierea agenţilor prin introducerea unei singure calificări atât pentru asigurări de viaţă, cât şi generale.

Iunie 2012:

  • Patru şefi de companii de asigurări au fost amendaţi de CSA cu 55.000 de lei din cauza numărului mare de reclamaţii primite de la clienţii nemulţumiţi.
  • CSA înăspreşte regulile privind asigurarea riscurilor de catastrofă naturală, stabilind o nouă formulă de calcul pentru necesarul de capital al asigurătorilor.

August 2012:

  • Consiliul CSA modifică normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor şi interzice vânzarea de poliţe facultative care se suprapun peste cele obligatorii.

Septembrie 2012:

  • CSA simplifică modul de aplicare a sistemului bonus-malus de către asigurători şi introduce accesul asiguraţilor la informaţiile privind istoricul daunelor proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO