Eveniment

Macroeconomie: Cum a schimbat criza traiectoria principalilor indicatori care masoara pulsul economiei

Macroeconomie: Cum a schimbat criza traiectoria principalilor indicatori care masoara pulsul economiei
27.08.2009, 17:01 142

Somajul

Somajul a revenit pe un trend ascendent incepand cu a doua jumatate a anului trecut, pe fondul resimtirii din ce in ce mai acut a crizei financiare globale de catre companiile locale. Rata somajului a ajuns la 6,3% in iulie, nivel care nu a mai fost consemnat de la inceputul anului 2006, in conditiile in care inghetarea creditarii si scaderea exporturilor a determinat firmele sa adopte masuri radicale de restructurare. La sfarsitul lunii trecute erau inregistrati peste 572.000 de someri, iar cele mai pesimiste pronoze indica depasirea pragului de un milion de someri in primul trimestru al anului viitor. Majoritatea celor care au ramas fara loc de munca in 2009 provin din mediul privat, mult mai sensibil la socurile din economie, in timp ce Guvernul a evitat deocamdata sa reduca aparatul birocratic deja supradimensionat.

Inflatia

Inflatia si-a modificat cursul incepand cu a doua jumatate a anului trecut, trecand de la o tendinta ascendenta la una descendenta odata cu reducerea drastica a cheltuielilor populatiei. Astfel, inflatia anualizata a coborat cu peste trei procente de la nivelul maxim inregistrat in vara lui 2008, ajungand la 5,06% in luna iulie a acestui an. BNR se asteapta ca inflatia sa coboare pana la 4,3% la sfarsitul acestui an, in timp ce analistii bancilor comerciale vad un nivel usor mai mare, sustinand ca exista inca piete monopoliste, foarte rigide, unde consumatorii nu pot exercita o presiune suficienta pentru a determina diminuarea ritmului de crestere a preturilor.

Productia industriala

Productia industriala a intrat in teritoriul negativ incepand din toamna anului trecut, declinul accentuandu-se in primul trimestru din 2009, cand s-au inregistrat scaderi lunare de circa 13%, in conditiile in care cererea scazuta a determinat companiile sa reduca volumul bunurilor fabricate. Din luna aprilie, ritmul de scadere a productiei industriale s-a diminuat, situandu-se sub media Uniunii Europene. In trimestrul doi, productia industriala a Romaniei a coborat cu putin peste 8%, in conditiile in care unele tari europene au inregistrat scaderi de peste 20%. Pe fondul declinului exporturilor si al cererii interne slabe multe fabrici produc chiar si la jumatate din capacitatea maxima.

Datoria externa

Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a explodat in trimestrul doi, urcand cu peste 7 mld. euro fata de sfarsitul lunii martie, pana la 57,2 mld. euro. La sfarsitul lunii iunie, datoria pe termen scurt inregistra 18,2 mld. euro, fiind in crestere usoara fata de luna precedenta. Pentru ca cea mai mare parte a datoriei este reprezentata de datoria pe termen mediu si lung, riscurile ca aceasta sa provoace dezechilibre majore in economie sunt minore, spun analistii.

Produsul Intern Brut

Economia a inregistrat o corectie majora, de 7,6% in primul trimestru si 8,8% in cel de-al doilea trimestru din 2009, dupa ce pe parcursul anului precedent Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la un nivel record de 126,4 mld. euro, in crestere cu peste sapte procente fata de nivelul din 2007. Pentru intreg anul 2009, prognozele indica un declin economic de circa 8,5%, aceasta fiind prima scadere anuala din 2000 incoace, perioada in care PIB-ul nominal al Romaniei s-a majorat de peste trei ori. Scaderea exporturilor, a productiei industriale si a investitiilor straine, generata de contextul economic dificil existent la nivel global, a pus o presiune uriasa asupra tarilor emergente din Europa de Est - inclusiv Romania - care s-au vazut lipsite de sursele care le-au alimentat economiile in trecut. Prognozele analistilor indica o diminuare a contractiei in a doua parte a anului, asteptandu-se ca revenirea economiilor vest-europene sa traga in sus si activitatea de pe piata locala. Economia ar putea inregistra o crestere usoara de-abia in 2010.

Datoria Publica

Datoria publica totala a Romaniei a crescut cu peste 7 mld. euro in ultimul an si jumatate, ajungand la sfarsitul lunii iunie la 123,6 miliarde de lei (29,3 mld. euro), adica aproape un sfert din Produsul Intern Brut (PIB). In primul semestru din 2008, datoria publica a urcat cu 7,3%, in conditiile in care scaderea veniturilor la bugetul de stat a fortat Guvernul sa se imprumute de la bancile locale, dar si de la institutiile de creditare internationale. Guvernul a primit, in primul semestru, aproape cinci miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI) si inca 1,5 mld. euro de la Comisia Europeana.

Salariul mediu net

Salariile romanilor au continuat sa creasca in prima parte a lui 2009, dar intr-un ritm mult diminuat fata de anii anteriori. In iunie, salariul mediu net a ajuns la 1.379 de lei, fiind astfel cu 8,3% peste nivelul consemnat in aceeasi luna din 2008. In primul semestru din 2009, salariul mediu a avut o crestere medie de 12,8%, aproape la jumatate fata de ritmul de crestere din aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul de crestere a salariilor s-a diminuat in conditiile in care angajatorii din mediul privat, dar si statul se confrunta cu presiuni ridicate de reducere a costurilor.

Investitiile straine

In primul semestru, investitiile straine directe de pe piata romaneasca au fost cu aproape 37% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor comunicate de BNR. Declinul vine in conditiile in care, in ciuda unei incetiniri abrupte a fluxurilor de capital in ultimele luni ale anului trecut, investitiile straine directe au atins, in 2008, maximul perioadei post-decembriste (peste 9 mld. euro). Investitorii sunt mult mai atenti la riscurile implicate de operatiunile pe pietele emergente, mai ales intr-un moment in care finantarea este obtinuta mult mai greu decat in trecut. Analistii Institutului pentru Studii Economice din Viena estimeaza ca in 2009 investitiile din Europa Centrala si de Est vor scadea la jumatate fata de anul trecut. Intre 1990 si 2008 investitiile straine in Romania au crescut de peste 26 de ori.

Cursul valutar

Cursul leu-euro s-a stabilizat in ultimele luni in jurul pragului de 4,2 lei dupa ce in ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009 moneda unica europeana a urcat rapid, depasind pragul de 4 lei/euro, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor vizavi de economiile emergente din Europa de Est. In acest moment, majoritatea analistilor estimeaza o oscilatie a cursului intre 4,1-4,3 lei/euro pana la finalul anului, ca rezultat al scaderii drastice a deficitului de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile nete de valuta in si din tara). Foarte putine prognoze accentueaza asupra unui scenariu negativ privind alunecarea cursului spre 4,5 lei/euro. De partea cealalta, dolarul american a intrat pe o panta descendenta in ultima perioada, coborand sub pragul de 3 lei, dupa ce la inceputul anului depasise nivelul de 3,3 lei.

Exporturile

Exporturile companiilor romanesti au intrat in declin la sfarsitul anului trecut pe fondul contractiei economiilor dezvoltate din Europa de Vest - principalii parteneri comerciali ai Romaniei. In perioada ianuarie-iunie exporturile au inregistrat o scadere medie de aproape 19% fata de intervalul similar din 2008. In aceeasi perioada importurile au inregistrat o contractie medie aproape dubla, ca urmare a reducerii consumului intern, ceea ce a generat o reducere semnificativa a deficitului comercial al Romaniei. Deficitul comercial consemnat in primele sase luni ale anului a fost de 4,3 mil. euro, cu 6,8 mil. euro mai putin decat in perioada similara din 2008. Economiile majore din vestul continentului european au iesit din recesiune in trimestrul doi, asteptandu-se astfel si o revenire a cererii pentru produsele romanesti spre finalul anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO