Eveniment

Mai multi bani din TVA, taxe vamale si accize. Nu si la Sanatate

19.06.2003, 00:00 18



Deficitul bugetului de stat a scazut cu 4,6% in luna aprilie, in timp ce deficitul fondului national unic de asigurari de sanatate a explodat pur si simplu, majorandu-se de peste noua ori. De asemenea, excedentul bugetului activitatii pentru privatizare a scazut dramatic, de la 114,5 miliarde de lei, la 12,7 miliarde de lei. In schimb, restrangerea cheltuielilor in contul datoriei publice a facut ca acest capitol din bugetul consolidat sa inregistreze o crestere a excedentului cu 37%.



Dupa primele patru luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat se ridica la 6.549,8 miliarde lei, in crestere cu 1,9% fata de nivelul inregistrat in primul trimestru si reprezentand 0,35% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul in curs.



Raportat la primele patru luni din 2002, deficitul reprezinta numai 56,1%, ca urmare, in principal, a scaderii cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica cu 916,2 miliarde lei, dar si unei usoare evolutii ascendente a veniturilor bugetare, care au crescut in termeni nominali cu 25,5%.



Principalele solduri negative in primele patru luni ale anului au fost inregistrate la bugetul de stat, al carui deficit a urcat cu 341 miliarde de lei, p=na la 7.382,3 miliarde lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat - 2.380 miliarde lei, care a inregistrat o usoara scadere a deficitului cu 124 miliarde de lei, si la fondul national unic pentru asigurari sociale de sanatate, care a sarit cu 1.463,5 miliarde de lei, p=na la 1.663,5 miliarde. Desi colectarile au fost slabe la fondul de sanatate, cheltuielile s-au realizat in proportie de 32,6% din nivelul programat pentru tot anul. La cresterea deficitului consolidat a contribuit si majorarea cu 1.419 miliarde de lei a creditelor externe contractate de ministere, acestea ajung=nd la 9.505 miliarde de lei.



Veniturile bugetare s-au cifrat la 171.186,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 30,4% fata de programul anual, in vreme ce cheltuielile au totalizat 177.736,4 miliarde lei, in crestere reala cu 3% comparativ cu intervalul similar din 2002.



Deficitul bugetar pe anul in curs, inscris in acordul cu FMI, ar trebui sa nu depaseasca 2,65% din PIB. In 2002, deficitul bugetului consolidat s-a situat la 2,7% din PIB, sub estimarile de la inceputul anului trecut.



Guvernul intentioneaza sa negocieze cu Fondul Monetar International o usoara majorare a deficitului bugetar la apropiata rectificare, pentru alocarea unor sume suplimentare pentru investitii in infrastructura.



Bugetul asigurarilor sociale de stat continua sa resimta reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor, incep=nd de la 1 ianuarie, astfel ca incasarile pe primele patru luni ale anului au fost cu 4,5% mai mici, in termeni reali, dec=t in aceeasi perioada a anului trecut.



In schimb, incasarile din TVA au crescut in termeni reali cu 23,2%, ca urmare a eliminarii mai multor facilitati de care beneficiau p=na anul acesta intreprinderile mici si mijlocii si firmele din zone defavorizate, dar si a imbunatatirii colectarii.



Cresterea importurilor cu 33,3% s-a reflectat si intr-o majorare a incasarilor din taxe vamale cu 31,4% in termeni reali. In acelasi timp insa, o serie de cote de taxe vamale au scazut, ajung=nd chiar la zero, in special pentru importurile din Uniunea Europeana.



Raportate la PIB, cheltuielile bugetului general consolidat s-au mentinut realtiv constante cmparativ cu anul trecut. Cresterile de cheltuieli la anumite capitole au fost compensate de reducerea cheltuielilor cu dob=nzile la datoria publica, in conditiile diminuarii dob=nzilor nominale la care s-a imprumutat ministerul finantelor. Ponderea cheltuielilor cu dob=nzile in totalul cheltuielilor a scazut cu 2,3%. In acelasi timp, ponderea cheltuielilor pentru activitati economice a crescut cu 1,8%.



Carburantii: accizele pe loc



Veniturile din accize au totalizat in primele patru luni 13.492 miliarde lei, reprezentand o crestere cu 31,6% fata de perioada similara din 2002. Aceasta in conditiile includerii in accizele pentru uleiuri minerale a cotei unice aplicata asupra carburantilor pentru finantarea drumurilor publice. Ministerul Finantelor urma sa-si faca socotelile in prima jumatate a acestei luni si sa propuna guvernului majorarea de accize la carburanti am=nata luna trecuta.



Baz=ndu-se pe faptul ca situatia platilor s-a imbunatatit simtitor in urma aplicarii Ordonantei 9/2003, Finantele considera ca majorarea nu mai este necesara, desi aceasta decizie nemultumeste FMI.



Potrivit Ministerului Finantelor, majorarea incasarilor din accize a fost influentata si de cresterea cursului leu/euro luat in calcul la plata accizelor - de la 28.082 lei/euro pentru primele patru luni ale anului precedent, la 35.185 lei/euro pentru aceeasi perioada din acest an.



De asemenea, o contributie semnificativa a avut majorarea cu 23,5% a accizelor la benzine, cu 55% la alcool etilic si bauturi distilate cu 55% si cu 6,4% la bere, incepand cu data de 1 mai 2002, precum si cresterea importurilor de bauturi alcoolice, in primele trei luni din acest an, cu 58% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.



De luna viitoare, acciza la motorina va creste de la 187 de euro pe tona la 221 euro pe tona, conform ordonantei 3/2003 privind regimul accizelor la carburanti. Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu a declarat recent ca, in ceea ce priveste accizele pentru benzina, bugetul de stat a inregistrat o imbunatatire a colectarii sumelor aferente, iar in cazul in care aceasta evolutie va fi mentinuta, Executivul va renunta la majorarea de accize programata pentru luna iunie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO