Eveniment

Mai multi bani in casa

20.07.2004, 00:00 16



Plafonul maxim al numerarului in casieria unui agent economic la sfarsitul zilei urmeaza sa fie majorat de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei, sumele in plus fiind depuse de firma in cauza intr-un cont bancar, potrivit unui proiect de ordonanta pregatit de Ministerul Finantelor.



Actul normativ mai stabileste obligativitatea persoanelor juridice de a efectua plati in cadrul unui plafon maxim zilnic in suma de 75.000.000 lei. Platile, respectiv incasarile zilnice in numerar nu pot depasi plafonul de 10.000.000 de la o singura firma. Efectuarea de plati sau de incasari in numerar intre persoane juridice, peste plafonul de 75.000.000 lei, respectiv 10.000.000 lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu confiscarea sumelor care depasesc plafoanele respective si cu amenda.



Ministerul Finantelor s-a convins ca nivelul actual al plafoanelor genereaza efecte negative asupra fluidizarii operatiunilor de plati si incasari, in contextul in care sistemul bancar intampina greutati in preluarea si derularea volumului mare de operatiuni in numerar. Practic, datorita cresterii preturilor si ca urmare a volumului de incasari in numerar, agentii economici sunt obligati sa se prezinte chiar de 2-3 ori pe zi la banca pentru a depune surplusurile de casa.



In acelasi timp, proiectul de ordonanta propune renuntarea la plafoanele de casa in cazul unitatilor bancare, de asigurari si financiare, stabilite in prezent in acord cu BNR. Aceasta in conditiile in care legiuitorul a constatat ca plafonarea sumelor ce pot fi pastrate in casierii conduce la evidente inutile si activitati suplimentare, generatoare de costuri nejustificate.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO