Eveniment

Mai pot castiga brokerii imobiliari milioane de euro?

Mai pot castiga brokerii imobiliari milioane de euro?
26.02.2009, 19:33 36

Boom-ul imobiliar a adus castiguri financiare importante nu doar pentru dezvoltatori si investitori, cat si pentru consultantii si brokerii imobiliari de top, dintre care unii au ajuns la venituri anuale de peste un milion de euro.

"Veniturile de anul trecut au fost putin mai mici decat in 2007", a declarat pentru BUSINESS Magazin Horatiu Florescu, vicepresedinte al Colliers International, referindu-se la cele sapte milioane de euro pe care le-a adus companiei in 2007 sub forma de venituri.
Practic, brokerul - considerat a fi cel mai bun pe segmentul de inchirieri de spatii de birouri de pe plan local - a adus anul trecut peste o treime din cifra de afaceri a companiei, care s-a ridicat la 17,6 mil. euro.
Iar contributiile de acest fel sunt rasplatite prin castiguri salariale care includ comisioane cuprinse intre zero si 50% din veniturile castigate pentru companie, potrivit lui Ulrik Rasmussen, partener in cadrul companiei de executive search Pedersen & Partners, care are la nivel regional clienti precum Immoeast, TriGranit, GTC, Colliers International sau Jones Lang LaSalle.
"Cred ca in ultimii trei ani, piata a facut anumiti brokeri foarte bogati, mult mai mult decat si-ar fi imaginat. Am mai fost intrebat daca businessul nostru face milionari si cred ca real estate este o industrie in care castigurile financiare sunt bune", spune Tim Wilkinson, codirector executiv al DTZ Echinox.
Consultantul isi sustine afirmatia spunand ca stie ce este posibil din punctul de vedere al castigurilor salariale la nivelul companiei pe care o conduce, atat timp cat aceasta a avut "cateva succese impresionante in materie de venituri nete".
Si Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, afirma ca "la noi in firma sunt inca trei sau patru brokeri care au venituri cu sase zerouri. Cum au fost multi ani rezultate foarte bune, exista evident si venituri foarte bune", explica el.
Acest sistem de recompensare este considerat ca fiind normal de catre George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata.
"Salariile din vanzari au fost intotdeauna calculate astfel, cu includerea unui comision din tranzactiile incheiate", afirma Butunoiu, potrivit caruia, peste un milion de euro pe an ar castiga cel mai bine platiti brokeri imobiliari, avocatii de business care dau numele celor mai bune case de avocatura si unii executivii din domeniul financiar-bancar.
Pe de alta parte, Rasmussen considera ca pachetele salariale in domeniul consultantei imobiliare au ajuns la un nivel foarte ridicat, impinse de piata. "Exista in Romania directori executivi cu diplome luate la Harvard care conduc companii cu mii de angajati si care nu castiga cat castiga multi brokeri".
Situatia ar urma sa fie insa cu totul diferita in acest an, cand scaderea pietei imobiliare se va reflecta si in afacerile companiilor de consultanta si implicit in castigurile celor mai buni brokeri si consultanti.
"Tinand cont de ultimele trei-patru luni, nu am cum sa fiu mai optimist. La nivel de piata, cel mai rau scenariu este sa ajunga la o treime din nivelul din 2008", considera Bogdan Georgescu, cel mai greu urmand sa fie "pentru cei din varf, care sunt invatati cu anumite venituri si cu un anumit stil de viata".
"In acest an insa va fi o cu totul alta poveste. Nu cred ca vom mai vedea brokeri care sa castige astfel de comisioane in acest an", spune la randul sau Tim Wilkinson de la DTZ Echinox.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO