Eveniment

Mai putina productie anul trecut

11.02.2004, 00:00 13



Economia romaneasca a repetat anul trecut "performanta" de a inregistra un ritm de crestere ridicat care nu se bazeaza insa pe o dinamica pe masura a productiei industriale.



Astfel, ritmul de crestere a productiei industriale a incetinit in 2003 comparativ cu anul precedent, cand acest indicator a avut o dinamica de 6% si a constituit unul dintre principalele motoare ale expansiunii economice.



Potrivit Institutului National de Statistica, productia industriala a avansat anul trecut cu 3,2% in volum absolut si cu 3,4% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare.



Ca si in 2002, industria prelucratoare a fost principalul pilon de sustinere a demarajului productiei industriale, insa si in acest caz s-a asistat la o incetinire a ritmului de crestere, pana la 3,9%, respectiv 4,1%. Spre comparatie, in 2002, industria prelucratoare s-a majorat cu 7,9%.



De asemenea, in 2001, an in care productia industriala a urcat cu 8,2%, industria prelucratoare a inregistrat un avans de 9,6%.



Conform INS, in luna decembrie 2003 productia industriala a crescut cu 5,9%, atat in volum absolut, cat si in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare.



O serie de economisti au avertizat ca o crestere mai lenta a productiei industriale romanesti si a exporturilor ar putea submina capacitatea autoritatilor de a indeplini tinta de crestere economica. Pentru 2003 acest obiectiv este de 4,8 - 4,9%, in vreme ce anul acesta Guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,5%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO